Svamprisotto

Risotto med karljohansvamp är en garanterad succé på middagsbordet.

4 Portioner
00:30
Medel

Tillagning

1. Blötlägg de torkade svamparna i 3 dl kallt vatten och låt stå i fem minuter. Krama ur vattnet på svamparna, men ta vara på vätskan.

2. Koka upp grönsaksbuljongen genom att blanda buljongtärningarna i 6 dl vatten. Ställ åt sidan.

3. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök, vitlök och urkramade svampar i smör en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Tillsätt olivolja och risottoris. Fräs tills riset blivit lätt genomskinligt.

4. Häll på vinet och låt riset suga i sig allt innan du tillsätter en fjärdedel av buljongen och en fjärdedel av svampvätskan. Låt sjuda på låg värme och häll på mera buljong och svampvätska då riset sugit åt sig nästan all vätska. Repetera tills riset absorberat all buljong, vilket tar cirka 15–20 minuter. Rör om med jämna mellanrum så att riset inte bränns vid.

5. Rör ner finhackad timjan, grädde, riven parmesanost, flingsalt och peppar. Rör om försiktigt. Konsistensen ska vara ganska lös. Klicka i smöret och servera risotton med lite färsk timjan.

Ingredienser

Portioner: 4
-
+
2 dl Torkad karljohansvamp (Stensopp)
3 st Schalottenlök
4 st Vitlöksklyfta
4 msk Smör
2 msk Olivolja
3 dl Risottoris
2 dl Vitt vin
9 dl Vatten
2 st Grönsaksbuljongtärning
2 msk Finhackad timjan
2 dl Grädde
2 dl Riven parmesan
1 tsk Flingsalt
1 tsk Grovmalen svartpeppar
50 g Smör
Färsk timjan

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar