Kantarell­risotto

Kantarellrisotto main

Ta vara på skogens guld och laga en krämig kantarellrisotto.

Skrivet av Sofie Sergelius
4 Portioner
00:10
00:30
Medel

Tillagning

1. Putsa och hacka kantarellerna i små bitar. Stek kantarellen i en stekpanna med en matsked smör. Smaksätt med salt och peppar. Ställ åt sidan.

2. Koka upp grönsaksbuljongen genom att blanda buljongtärningen i vatten. Ställ åt sidan.

3. Skala och finhacka bananschalottenlöken. Fräs löken i en tjockbottnad kastrull i en matsked smör på medelvärme. Tillsätt en matsked smör och risottoris. Fräs tills riset blivit skinande.

4. Häll vittvinet på och låt riset suga i sig allt vin innan du tillsätter en fjärdedel av buljongen. Sjud på låg värme och häll på mera buljong då riset sugit åt sig nästan all vätska. Repetera tills riset absorberat all buljong, det tar 15-20 minuter. Rör om med jämna mellanrum så att riset inte brinner i botten.

5. Rör ner den stekta kantarellen, finhackad timjan, grädde, riven parmesanost, flingsalt och peppar. Rör om försiktigt. Konsistensen ska vara ganska lös. Klicka på smöret och servera risotton med lite färsk timjan.


Ingredienser

Portioner: 4
-
+
250 g Kantarell
1 krm Salt
1 krm Grovmalen svartpeppar
1 msk Smör
1 st Bananschalottenlök
2 msk Smör
1.5 dl Risottoris
1 dl Torrt vitt vin
3.5 dl Vatten
0.5 st Grönsaksbuljongtärning
1 msk Färsk timjan
1 dl Grädde
1.5 dl Riven parmesan
0.5 tsk Flingsalt
2 krm Grovmalen svartpeppar
25 g Smör