Falafel Buddha Bowl

En smakrik grönkålsskål med falafel och tzatziki. Gör Falafelbullarna glutenfria genom att byta ut pankomjöl mot kikärtsmjöl.

Skrivet av Sofie Sergelius
2 Portioner
00:35
00:10
Medel

Tillagning

Quinoa

1. Mät upp quinoa i en sil och skölj ordentligt under rinnande vatten.

2. Koka upp vatten och tillsätt quinoa och salt.

3. Koka under lock på låg värme i 10 minuter. Ta bort från värmen och låt stå under lock tills övriga element är klara.

Citrontahini

1. Lägg tahini en beredningsskål och vispa upp tills tahinin blivit lös i konsistens. Tillsätt olivolja och citronsaft under ständig omrörning.

2. Smaksätt med salt, svartpeppar och lönnsirap.

Snabb tzatziki

1. Riv gurkan fint och lägg i en sil så att överlopps vätska rinner av. Salta gurkan medan den ligger i silen.

2. Mät upp yoghurt och olivolja i en skål och rör om.

3. Skala och finhacka vitlöken och blanda i yoghurten.

4. Pressa överlopps vatten ur gurkan och rör ner i yoghurten. Smaksätt med svartpeppar och citronsaft.

Falafel

1. Lägg dränerade kikärter i en matberedare. Tillsätt samtliga ingredienser och mixa till en slät smet. Lägg i mera pankomjöl ifall smeten känns väldigt mjuk.

2. Fukta händerna och ta ca 0.5 msk smet mellan händerna. Rulla ut små falafelbullar ur smeten och lägg på ett bakplåtspapper.

3. Hetta upp en stekpanna med olja och stek falafeln ett par minuter per sida på hög värme.

Sammanställning

1. Tvätta grönkålen och skär bort den hårda stjälken från mitten. Strimla grönkålen fördela mellan djupa serveringsfat eller salladsskålar.

2. Skiva gurkan och fördela jämnt mellan faten. Tillsätt de färdiga falafelbullarna, en matsked tzatziki, syrad rödbeta och quinoa. Ringa över citrontahini och servera.

Ingredienser

Portioner: 2
-
+

Quinoa

1 dl Quinoa
2 dl Vatten
1 krm Salt

Citrontahini

1 msk Tahini
1 msk Olivolja
3 msk Citronsaft
1 krm Salt
1 krm Grovmalen svartpeppar
1 tsk Lönnsirap

Snabb tzatziki

0.5 st Gurka
0.5 tsk Salt
2.5 dl Turkisk yoghurt
1 tsk Olivolja
1 st Vitlöksklyfta
1 krm Grovmalen svartpeppar
1 tsk Citronsaft

Falafel

250 g Kokta kikärter
2 st Vitlöksklyfta
1 krm Grovmalen svartpeppar
2 krm Salt
0.5 tsk Spiskummin
2 msk Bladpersilja
1 tsk Citronsaft
1 dl Pankomjöl
1 msk Olja för stekning

Tillbehör

100 g Grönkål
0.5 st Gurka
50 g Syrad rödbeta

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar