Vitlökspotatis­gratäng

Krämig gratäng med mycket grädde och vitlök kan inte gå fel!

Skrivet av Sofie Sergelius
8 Portioner
00:20
01:00
Lätt

Tillagning

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Skala och skiva potatisen.

3. Skala lök och vitlök. Skär löken i tunna skivor och pressa vitlöksklyftorna.

4. Smörj en ugnsform med smör. Rada upp potatisskivor, lökskivor i tur och ordning på botten av formen. Salta och peppra.

5. Blanda den pressade vitlöken med grädde och häll över potatisen.

6. Grädda på mellersta falsen i 45 minuter. Täck gratängen med folie och grädda ytterligare 15 minuter tills potatisen är mjuk.

7. Ta ut potatisen och täck med aluminiumfolie och låt potatisen dra sig i 10 minuter innan servering. Strö över lite flingsalt vid behov.

Ingredienser

Portioner: 8
-
+
1 kg Fast potatis
1 msk Smör
1 st Bananschalottenlök
4 st Vitlöksklyfta
1.5 tsk Salt
0.5 tsk Grovmalen svartpeppar
3.5 dl Grädde

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar