Mjölksyrade rödbetor med vitkål och äpple

Mjolksyrad rodbeta

Ett smakrikt och hälsosammare alternativ till inlagda rödbetor – mjölksyrade rödbetor, varsågod!

Skrivet av Sophia Lundell
10 Portioner
00:45
Medel

Tillagning

1. Skala rödbetorna och tvätta rödbetorna. Strimla dem fint i en matberedare. Alternativt kan du riva dem grovt.

2. Skölj och strimla vitkålen. Skala äpplet och riv det grovt.

3. Blanda rödbetor, vitkål och äppel i en beredningsskål.

4. Tillsätt saltet och rör om så att det blandas väl. Tryck till blandningen med knytnäven. Låt blandningen safta sig i 15 minuter.

5. Pressa ytterligare blandningen med knytnäven så att rödbetorna och vitkålen mjuknar och ger ifrån sig saft.

6. Fyll en väl rengjord glasburk med blandningen. Skölj burken ordentligt eftersom den inte heller får innehåller diskmedelsrester.

7. Pressa ner rödbets-vitkålsblandningen med knytnäven så att det inte bildas några luftbubblor och blandningen täcks med saft.

8. Det är viktigt att rödbets-vitkålsblandningen hålls under saltlaken och inte kommer i kontakt med luft. För detta behövs en tyngd. Du kan använda en plastpåse som fylls med vatten och försluts för att pressa ner blandningen. Alternativt kan du använda ett väl rengjort lock till en vanlig glasburk som du pressar ner med hjälp av exempelvis små snapsglas. Välj antal snapsglas enligt behov.

9. Låt burken stå i rumstemperatur i 10 till 14 dygn. Om vätskenivån sjunker under tiden kan du koka mera saltlake med 15 g jodfritt salt per 1 liter vatten. Låt lagen svalna och häll i burken så att rödbets-vitkålsblandningen täcks.

10. När syrningen är klar förvaras den i kylskåp.


Ingredienser

Portioner: 10
-
+
500 g Rödbeta
400 g Vitkål
200 g Äppel
15 g Jodfritt salt