Glutenfri västerbotten­­ostpaj

En paj med lagrad ost - ett enkelt tillbehör bland annat till kräftskivan.

Skrivet av Sofie Sergelius
10 Portioner
01:00
00:55
Lätt

Tillagning

Botten

1. Tillred pajbotten genom att skära det kalla smöret i små tärningar.

2. Lägg smör, bovetemjöl, majsmjöl och salt i en matberedare och kör till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör ett par sekunder till.

3. Tryck ut botten i en smord pajform med 24-26 cm Ø. Se till att trycka upp av degen ända till upp i kanterna. Ställ i kylskåp för 30 minuter.

4. Värm ugnen till 200 grader. Nagga och förgrädda pajbotten på mellersta falsen i 10 minuter. Sänk ugnens temperatur till 175 grader. Låt botten svalna medan du tillreder fyllningen.

Fyllning

1. Ta fram äggen i god tid så att de är rumstempererade.

2. Riv Västerbottenosten fint.

3. Hetta upp mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt den rivna osten och sjud på låg värme tills osten smält.

4. Ta bort från värmen och låt svalna innan du tillsätter de rumsvarma äggen. Vispa ordentligt och smaksätt med svartpeppar och cayennepeppar.

5. Häll ostmassan över pajbotten och grädda på ugnens mellersta fals i 45 minuter.

6. Höj därefter temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 5 till 10 minuter tills pajen fått en vackert gyllene färg.


Servera Västerbottenpajen som tillbehör till kräftor.

Ingredienser

Portioner: 10
-
+

Botten

150 g Kallt smör
2 dl Bovetemjöl
1 dl Majsmjöl
2 krm Salt
1 msk Kallt vatten

Fyllning

500 g Västerbottenost
4 st Ägg
3 dl Mjölk
1 dl Grädde
1 krm Grovmalen svartpeppar
1 krm Cayennepeppar

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar