Svartrots­soppa

Svartrotssoppa webb

Smakrik svartrotssoppa toppad med purjo - enkelt och gott! Servera soppan med grillat vitlöksbröd.

Skrivet av Sofie Sergelius
4 Portioner
00:15
00:25
Lätt

Tillagning

1. Skala och tärna svartroten och lägg de skalade bitarna i kallt vatten. Skala och tärna potatisen.

2. Skala och finhacka schalottenlöken.

3. Fräs svartrot, potatis och lök i smöret i ett par minuter. Tillsätt vitpeppar, vatten, grönsaksbuljongtärningar och grädde. Låt sjuda på medelvärme cirka 20 minuter tills allt är mjukt.

4. Häll över i en matberedare eller blender och mixa slätt. Tillsätt eventuellt lite mera vatten ifall soppan känns för tjock. Häll tillbaka i en kastrull och värm upp strax innan servering.

5. Pressa vitlök i en skål och rör ner det smälta smöret och saltet. Placera brödskivor på ett skärbräde och pensla båda sidorna med vitlökssmöret.

6. Hetta upp en grillpanna eller smörgåsgrill. Grilla bröden i ett par minuter per sida tills de fått ett vackert mönster.

Servera svartrotssoppan med finhackad purjolök, grovmalen svartpeppar och rostat vitlöksbröd.


Ingredienser

Portioner: 4
-
+

Svartrotssoppa

400 g Svartrot
100 g Mjölig potatis
2 st Schalottenlök
1 tsk Smör
2 krm Vitpeppar
8 dl Vatten
2 st Grönsaksbuljongtärning
3 dl Grädde
25 g Purjolök

Grillat vitlöksbröd

8 skivor Lantbröd
4 msk Smör
2 st Vitlöksklyfta
1 krm Salt
1 krm Grovmalen svartpeppar