Morot- och räksoppa

Söt morotssoppa med räkor för tankarna till Thailand.

Skrivet av Sofie Sergelius
4 Portioner
00:45
00:30
Medel

Tillagning

1. Börja med göra räkbuljongen till soppan.

2. Skala räkorna. Lägg räkorna i en skål och ställ i kallt. Skölj skalen och lägg i en annan skål.

3. Skala och finhacka morot, schalottenlök och vitlök.

4. Hetta upp en kastrull med smör i.

5. Fräs lök, vitlök och morot i ett par minuter tills de blivit glansiga. Tillsätt räkskal och fräs ytterligare ett par minuter tills skalen fått lite färg.

6. Häll på vatten och salt, och låt buljongen koka ihop i cirka 35 minuter. Buljongen är färdig då den reducerats till halva volymen.

7. Sila av buljongen och ställ åt sidan medan soppan tillreds.

8. Skala och tärna morot och potatis. Skala och skiva löken. Skala och finhacka ingefäran.

9. Fräs grönsakerna i smör i en kastrull i ett par minuter. Tillsätt ingefäran och fräs i en minut til

10. Rör ner kokosmjölk, vatten, grönsaksbuljongtärning, apelsinsaft, sriracha och räkbuljong.

11. Låt soppan koka på medelvärme tills grönsakerna blivit mjuka, vilket tar cirka 15 minuter lite beroende på bitarnas storlekar.

12. Rosta sesamfröna medan soppan kokar. Hetta upp en torr stekpanna och rosta sesamfröna i ett jämnt lager på medelvärme tills de börjar få en vackert gyllene färg. Rör om då och då för att fröna inte ska brännas vid. Häll över i en liten skål.

13. Häll över soppan i en matberedare eller blender och mixa slätt.

14. Häll upp i serveringsskålar, toppa med de skalade räkorna, finhackad vårlök och rostade sesamfrön.

Ingredienser

Portioner: 4
-
+
400 g Morot
300 g Mjölig potatis
1 st Gul lök
1 tsk Smör
5 g Färsk ingefära
4 dl Kokosmjölk
4 dl Vatten
1 st Grönsaksbuljongtärning
1 tsk Apelsinsaft
1 tsk Srirachasås
4 dl Räkbuljong
200 g Räkor med skal
1 stjälk(ar) Vårlök
1 tsk Sesamfrön

Räkbuljong

Räkskal
1 st Morot
1 st Schalottenlök
1 st Vitlöksklyfta
1 tsk Smör
8 dl Vatten
1 tsk Salt

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar