Blomkåls­soppa

Blomkalssoppa

En enkel blomkålssoppa som bara delvis pureas. Servera med knaperstekt bacon.

Skrivet av Sofie Sergelius
4 Portioner
00:05
00:25
Lätt

Tillagning

1. Stek bacon knaprigt i en stekpanna och lägg på ett hushållspapper så att överlopps fett rinner bort.

2. Skala och tärna moroten. Skär blomkålen i små floretter. Finhacka timjan.

3. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg en matsked smör i en stor kastrull och tillsätt löken och vitlöken. Fräs i ett par minuter.

4. Tillsätt morot, blomkål, mjölk, salt och timjan och låt koka på medelvärme i 15 minuter.

5. Använd en stavmixer och mixa soppa nästan slät. Lämna gärna ett bar grönsaksbitar så att det finns tuggmotstånd i soppan. Rör ner vatten, grönsaksbuljongtärning och färskost och mixa lite till. Smaka av med salt och peppar vid behov.

6. Finhacka vårlöken och hacka baconet i små smulor.

7. Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med knaprigt bacon och vårlök. Avsluta med att ringla över olivoljan.


Ingredienser

Portioner: 4
-
+
1 stjälk Vårlök
1 st Gul lök
3 st Vitlöksklyfta
2 st Morot
1 st Blomkål
2 dl Mjölk
0.5 tsk Salt
1 msk Färsk timjan
1 krm Grovmalen svartpeppar
1 dl Vatten
0.25 st Grönsaksbuljongtärning
100 g Färskost med örter
2 tsk Olivolja, extra jungfruolja