Gyoza med räkor och vårlök

Gyoza är den japanska versionen av kinesiska wonton, det vill säga fyllda degknyten.

Skrivet av Sofie Sergelius
4 Portioner
01:00
00:10
Avancerat

Tillagning

Räkfyllning

1. Hacka räkorna i mindre bitar.

2. Finhacka vårlöken och gräslöken, blanda ihop med räkorna.

3. Rör i oystersås, risvinsvinäger, salt och peppar och ställ i kallt medan du gör gyoza plattorna.

Gyoza plattor

1. Mät upp mjöl och salt i en beredningsskål.

2. Koka upp vatten. Blanda det kokande vattnet med mjölet.

3. Rulla degen till en slät boll.

4. Knåda degen i 10 minuter tills degen är fin och mjuk.

Gyoza degboll

5. Dela degen i två delar och rulla ut till långa stänger.

Gyoza degboll 2
Gyoza rulle

6. Linda in stängerna i plastfolie och låt stå i 30 minuter.

7. Dela stängerna i 10 delar.

Gyoza bitar

8. Rulla små bollar av degen och kavla ut till en liten rund plätt med hjälp av en kavel.

9. Lägg 1 tesked av fyllningen i mitten av gyoza plattan. Fukta yttre delen av degplattan med vatten och vik ihop kanterna.

Gyoza med rakfyllning

10. Värm en stekpanna och häll i 2 tsk sesamolja.

11. Lägg gyozan i en cirkel i panna och stek i 3 minuter utan att vända på dem.

Gyoza i stekpanna

12. Häll 1 dl vatten i stekpannan och lägg genast lock på.

13. Koka 3 minuter och servera varm tillsammans med dippsåser.

Soja dippsås

1. Gör dipp såsen genom att röra ihop samtliga ingredienser. Servera med Gyozan.

Chili dippsås

1. Blanda ihop ketchup och sriracha. Servera med Gyozan.

Ingredienser

Portioner: 4
-
+

Räkfyllning

250 g Räkor
2 stjälk(ar) Vårlök
30 g Gräslök
1 msk Oystersås
1 msk Risvinsvinäger
1 krm Salt
1 krm Vitpeppar

Gyoza plattor

240 g Vetemjöl
0.5 tsk Salt
1.5 dl Vatten

Soja dippsås

2 msk Sojasås
2 msk Risvinsvinäger
2 tsk Sesamolja
1 msk Finhackad koriander

Chili dippsås

1 msk Ketchup
1 tsk Srirachasås

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar