Rödbetspiroger med getost

Rodbetspiroger med getost

Trött på vanliga karelska piroger? Gör en rolig och pigg variant med rödbeta och chevré.

Skrivet av Sofie Sergelius
20 Portioner
01:00
00:20
Lätt

Tillagning

Deg

1. Blanda ihop vatten, mjöl, salt och olja. Knåda ihop till en deg och ställ i kylskåpet medan gröten kokar.

Risgrynsgröt

1. Laga gröten genom att kokat upp vatten. Tillsätt grötris och mjölk efter att riset sugit i sig allt vatten. Koka gröten på svag värme i 40 minuter. Tillsätt salt och smör. Låt gröten svalna.

Rödbetsfyllning

1. Riv rödbetan och smula getosten.

2. Blanda ihop rödbeta, getost, salt, peppar, timjan, risgrynsgröt och honung.

Piroger

1. Värm ugnen till 225 grader

2. Ta fram degen och dela i 20 delar. Rulla degbollarna i rågmjöl och kavla till avlånga plattor. Använd riktigt med mjöl till kavlingen så att degen inte fastnar.

3. Lägg en matsked av rödbetsfyllningen mitt på degplattan och vänd upp kanterna och rynka till så att kanterna stiger upp över fyllningen. Lyft pirogerna på ett bakplåtspapper på en bakplåt.

4. Grädda pirogerna på mellersta falsen i 25 minuter.


Ingredienser

Portioner: 20
-
+

Deg

2 dl Kallt vatten
3.5 dl Rågmjöl
0.5 dl Vetemjöl
1 tsk Salt
1 msk Rypsolja

Risgrynsgröt

2 dl Grötris
1 liter Helmjölk
1 tsk Salt
1 msk Smör
1 dl Vatten

Rödbetsfyllning

250 g Rödbeta
100 g Chèvre getost
2 dl Risgrynsgröt
1 krm Svartpeppar
0.5 tsk Salt
1 tsk Färsk timjan
2 tsk Flytande honung