Karelska korn­piroger och äggsmör med grönkål

Karelska piroger - blir det mera finländskt än så? Jo, om du byter ut risgrynsgröten mot korngrynsgröt. Mera smak och mera fibrer. Mums!

Receptet "Karelska korn­piroger och äggsmör med grönkål " är i samarbete med Åbo Akademi

Aalogo
Skrivet av Sophia Lundell, ämneslärarstuderande
15 Portioner
00:40
01:00
Medel

Ingredienser

Portioner: 15
-
+

Gröt

1.5 dl Krossade korngryn
1.5 dl Vatten
1 krm Salt
7.5 dl Mjölk

Deg

1.5 dl Rågmjöl
1 dl Fullkornskornmjöl
2 krm Salt
1 dl Vatten

Till pensling

25 g Smör
0.5 dl Vatten

Äggsmör med grönkål

3 st Kokt ägg
3 blad Grönkål
2 msk Rypsolja
0.5 krm Salt
100 g

Tillagning

Gröt

1. Blanda korngryn, vatten och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka några minuter.

2. Tillsätt mjölken och låt koka upp under omrörning. Vrid ner värmen så att gröten just och just puttrar och låt den sjuda under lock i 35–45 minuter. Gröten ska vara ganska tjock.

Deg och utbakning

1. Lägg ugnen på 275 grader.

2. Blanda mjöl och salt. Tillsätt vatten och knåda ihop till en deg.

3. Dela degen i 15 bitar. Rulla varje degbit till en boll. Mjöla degbitarna och kavla ut dem till ovala rundlar.

4. Bred 1–2 msk gröt på varje degplatta. Vik kanterna inåt och vecka dem med hjälp av fingrarna.

5. Grädda pirogerna i 10–15 minuter.

6. Smält smöret och blanda med vatten. Pensla pirogerna med smörblandningen genast när de kommer ut ur ugnen.

7. Avnjut pirogerna nybakade tillsammans med en klick äggsmör med grönkål.

Äggsmör med grönkål

1. Hacka grönkålen riktigt fint. Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs grönkålen och smaka av med en nypa salt. Låt svalna.

2. Rör smöret mjukt. Skala äggen. Mosa ihop äggen med smöret med en gaffel. Rör ner grönkålsfräset och smaka av med salt.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar