Aubergine­bullar i tomatsås

Ett härligt veganalternativ till köttbullar.

Skrivet av Sofie Sergelius
4 Portioner
00:40
00:45
Medel

Tillagning

Auberginebullar

1. Finhacka lök och vitlök. Skär auberginen i små tärningar.

2. Riv skalet på citronen i en skål och pressa saften i en annan.

3. Hetta upp en matsked olivolja i en stekpanna. Fräs lök och aubergine i ett par minuter tillsammans med ett kryddmått salt.

4. Tillsätt vitlök och en matsked citronsaft. Stek tills auberginen fått en fin brun yta.

5. Lägg pankomjöl, bröd och kryddor i en matberedare och kör till ett fint pulver. Tillsätt aubergine, balsamiko, chili och citronskal. Mixa till en jämn smet. Smaka av med mera salt vid behov.

6. Häll över smeten i en beredningsskål och täck med färskfolie. Låt stå ca 30 minuter i kylskåp innan du med fuktiga händer rullar små bollar av degen. Ifall degen känns för lös så kan du blanda i en deciliter pankomjöl.

Tomatsås

1. Tillred tomatsåsen genom att finhacka lök och vitlök. Häll oljan från de soltorkade tomaterna i en stekpanna och fräs lök och vitlök på medelvärme i fem minuter.

2. Skär de gröna oliverna i skivor.

3. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, oliver, socker, citronsaft och lagerblad. Rör om.

4. Mät upp 4 dl vatten och rör ner i såsen. Koka upp och sänk därefter temperaturen. Låt såsen sjuda på låg värme i ca 30 minuter tills den tjocknat. Smaka av med salt och peppar.

Sammanställning

1. Koka spaghettin i saltat vatten ca 10 minuter medan såsen håller på att tjockna. Häll av spadet och ringla över en matsked olivolja så att pastan inte börjar klibba.

2. Hetta upp en stekpanna och häll i en matsked olivolja. Stek aubergineköttbullarna i ett par omgångar i ca 5 minuter tills de fått färg.

3. Finhacka bladpersilja och basilika.

4. Häll tomatsåsen över pastan och blanda väl. Lyft pastan på en tallrik och toppa med de stekta auberginebollarna. Strö över finhackad basilika och bladpersilja.

Ingredienser

Portioner: 4
-
+

Auberginebullar

1 st Rödlök
2 st Vitlöksklyfta
1 st Aubergine
0.5 st Citron
1 msk Olivolja
1 krm Salt
1.5 dl Pankomjöl
1 skiva Rostbröd
1 tsk Torkad oregano
1 tsk Torkad basilika
1 tsk Paprikapulver
1 krm Grovmalen svartpeppar
1 msk Soltorkade tomater
1 msk Balsamvinäger
1 krm Chiliflingor

Tomatsås

1.5 st Rödlök
5 st Vitlöksklyfta
2 msk Olja från soltorkade tomater
800 g Tomatkross
70 g Tomatpuré
2 msk Gröna oliver
2 tsk Socker
1.5 msk Citronsaft
2 st Lagerblad
2 krm Grovmalen svartpeppar
2 krm Salt

Tillbehör

200 g Fettuccine
2 msk Bladpersilja
2 msk Färsk basilika

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar