Senapsgriljerad julskinka

Julskinka webb

Traditionell julskinka hör hemma på julbordet. Det får gärna bli över lite skinka från julbordet eftersom det passar perfekt till mellandagarnas pastarätter.

6 Portioner
48:00
07:00
Medel

Tillagning

1. Låt skinkan tina i kylskåp i 24 timmar, och lyft därefter fram i rumstemperatur tills skinkan innertemperaturen är 10 grader.

2. Värm ugnen till 125 grader, tryck in en stekmätare i skinkans tjockaste del och grädda i mitten av ugnen, med svålsidan uppåt, cirka 70 minuter per kilogram.

3. Fyll en ugnsform med vatten och placera den under skinkan. Placera ännu en ugnstålig skål, som fångar upp steksky, mellan vattnet och skinkan. Skinkan är färdig då innertemperaturen är 75 grader. En fem kilograms skinka når en temperatur på 75 grader på cirka 6 timmar. Vill man ha övermogen skinka ska innertemperaturen vara 85 grader.

4. Låt skinkan svalna och skär därefter bort svålen, och placera i en ugnsfast form med svålsidan neråt.

5. Värm ugnen till 225 grader.

6. Blanda ihop senap och äggulor i en skål och pensla skinkan med blandningen. Strö över ströbrödet och tryck ner nejlikorna.

7. Griljera skinkan i 15 minuter i mitten av ugnen.


Ingredienser

Portioner: 6
-
+
5 kg Julskinka
1 dl Dijonsenap
2 msk Grov dijonsenap
2 st Äggula
1 dl Ströbröd
10 st Nejlika