Koreansk köttbullsskål med kimchi

Koreansk kottbullsskal

Mat i skål är årets sång. Lägg köttbullar, ris och kimchi i en skål och njut!

Skrivet av Sofie Sergelius
4 Portioner
00:30
00:20
Lätt

Tillagning

Kryddat ris

1. Mät upp vatten i en kastrull och koka upp.

2. Tillsätt ris och salt. Rör om i början så att riset inte fastnar i botten på kastrullen.

3. Koka riset på låg värme under lock i ca 12 minuter. Tillsätt vitlökspulver och limesaft. Ta därefter bort riset från värmen och låt vila under lock i ett par minuter.

Tillred köttbullarna medan riset kokar.

Köttbullar och glaseringssås

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Blanda ihop samtliga ingredienser till köttbullssmeten.

3. Fukta händerna, ta en matsked av smeten mellan händerna och rulla ut köttbullarna. Lägg de färdiga köttbullarna på ett bakplåtspapper på en bakplåt.

4. Grädda köttbullarna på mellersta falsen i 20 minuter.

5. Blanda ihop samtliga ingredienser för glasyren i en liten kastrull.

6. Koka upp glasyren och låt koka tills den tjocknat, ca 5 minuter.

7. Pensla glasyren på köttbullarna.

Sammanställning

1. Finhacka vårlöken och rosta sesamfrön i en torr stekpanna i 2 minuter. Kom ihåg att rör om sesamfröna flera gånger så att de inte brinner.

2. Lägg ris på botten av en skål och toppa med glaserade köttbullar, rostade sesamfrön och finhackad vårlök. Dela upp kimchi mellan skålarna och servera.


Ingredienser

Portioner: 4
-
+

Kryddat ris

2 dl Basmatiris
4 dl Vatten
0.5 tsk Salt
1 tsk Vitlökspulver
2 tsk Limesaft

Köttbullar

400 g Köttfärs (nöt 50% gris 50%)
1 msk Harissa
2 msk Sojasås
1 st Vårlök
2 st Vitlöksklyfta
1 tsk Flytande honung
1 dl Pankomjöl
1 st Ägg
0.5 tsk Salt
1 krm Grovmalen svartpeppar

Glaseringssås

3 msk Koreansk gochujang kryddsås
2 msk Flytande honung
2 msk Ketchup
2 msk Risvinsvinäger
1 tsk Sesamolja
1 msk Sojasås

Tillbehör

2 msk Sesamfrön
1 st Vårlök
100 g Kimchi