Kofta med tahinisås

Kofta är kryddiga köttbullar från Mellanöstern. Servera som småplock på en buffé eller som en huvudrätt tillsammans med en sallad.

Skrivet av Sofie Sergelius
4 Portioner
00:20
00:20
Medel

Tillagning

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Skala och skär löken i grova bitar och placera i en matberedare tillsammans med mynta och persilja. Mixa tills löken hackats riktigt fint och blandats ihop med örterna. Tillsätt övriga kryddor och kör i cirka en minut tills allting blandats ihop.

3. Lägg till köttfärsen i matberedaren i etapper, mixa mellan varven. Tillsätt äggulan tillsammans med sista köttfärsen. Mixa ihop till en jämn blandning.

4. Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

5. Ta en rågad matsked av köttfärssmeten och rulla till en jämn köttbulle med fuktiga händer (så att smeten inte ska fastna i händerna). Upprepa tills all köttfärs formats till köttbullar.

6. Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttbullarna i ett par minuter tills de fått en vacker brun yta. Köttbullarna behöver inte vara genomstekta eftersom de färdigställs i ugnen.

7. Placera alla stekta köttbullar på ugnsplåten och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

8. Tillred tahinisåsen medan köttbullarna är i ugnen. Gör såsen genom att sätta tahini, olivolja, citronsaft, salt och peppar i en matberedare. Kör på medelhastighet och tillsätt vattnet i en tunn stråle tills det bildats en jämn och slät sås.

9. Servera de färdigt gräddade köttbullarna med tahinisåsen.

Ingredienser

Portioner: 4
-
+

Kofta

0.5 st Gul lök
0.5 dl Färsk mynta
1 tsk Salt
1 tsk Malen koriander
1 tsk Spiskummin
0.5 tsk Paprikapulver
0.5 tsk Kanel
0.5 tsk Malen ingefära
1 krm Vitlökspulver
1 krm Malen kryddpeppar
1 krm Chiliflingor
1 st Äggula
400 g Köttfärs
1 msk Olivolja

Tahinisås

1 dl Tahini
0.5 dl Vatten
0.5 dl Olivolja
1 st Citron
1 krm Salt
1 krm Grovmalen svartpeppar

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar