Karelsk stek

Karjalanpaisti portion

Den karelska steken är ett finländskt kulturarv, en rätt de flesta i landet har ätit. Låt grytan puttra i lugn och ro, den får gärna ta sin tid eftersom köttet ska vara riktigt mört vid servering.

Skrivet av Sofie Sergelius
4 Portioner
00:15
03:00
Lätt

Tillagning

Karelsk stek

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Skala morot och lök. Skär moroten i slantar och löken i klyftor.

3. Klicka smöret i en gjutjärnsgryta, tillsätt köttbitarna och bryn i ett par minuter. Salta och peppra.

4. Tillsätt morot, lökklyftor och kryddor. Häll över vatten tills alla ingredienser i grytan täcks.

5. Ställ in grytan i ugnen utan lock. Låt grytan puttra 2 timmar i ugnen. Lägg på locket och låt grytan dra sig ytterligare i en timme.

Rotmos

1. Skala och tärna potatis, morot och kålrot. Koka bitarna mjuka i lätt saltat vatten (cirka 0,5 matsked salt).

2. Häll av kokvattnet.

3. Tillsätt mjölk, salt och mjukt smör. Använd en potatisstöt och mosa ihop rotmoset.

Servera med den karelska steken.


Ingredienser

Portioner: 4
-
+

Karelsk stek

1 kg Grytbitar av nöt
1 msk Smör
2 krm Salt
2 krm Grovmalen svartpeppar
2 st Morot
1 st Gul lök
1 st Rödlök
1.5 tsk Salt
1 tsk Kryddpepparkorn
1 msk Svartpepparkorn
2 st Lagerblad

Rotmos

400 g Potatis
200 g Morot
100 g Kålrot
0.5 dl Mjölk
50 g Mjukt smör
2 krm Salt