Stekt gös med Beurre blanc

Stekt gos beurre blanc

En riktig klassiker: fisk med smörsås. Servera gösen med en lätt sallad eller sparris.

Skrivet av Sofie Sergelius
4 Portioner
00:25
00:15
Lätt

Tillagning

Beurre blanc

1. Skala och finhacka schalottenlöken.

2. Lägg vinäger, vin och schalottenlök i en liten kastrull och koka upp. Reducera tills det finns knappt en tesked vätska kvar.

3. Häll upp grädde i en annan kastrull och låt sjuda på medelvärme tills grädden kokat ihop och hälften återstår.

4. Häll över grädden till kastrullen med schalottenlöken och stäng av plattorna.

5. Skär smöret i små bitar och tillsätt lite i taget under ständig omrörning tills smöret smält. Smaka av med salt och peppar.

Håll såsen varm medan gösen steks eftersom såsen kan skära sig ifall den måste hettas upp på nytt.

Stekt gös

1. Salta och peppra båda sidorna på alla fyra filéer.

2. Klicka smör i en stekpanna och stek gösfiléerna på hög värme två minuter per sida, lite beroende på filéns tjocklek.

3. Servera gösen med beurre blanc och toppa med finhackad gräslök.



Ingredienser

Portioner: 4
-
+

Beurre blanc

1 st Bananschalottenlök
1 msk Vitvinsvinäger
0.5 dl Torrt vitt vin
2 dl Grädde
75 g Mjukt smör
3 krm Salt
1 krm Grovmalen svartpeppar

Stekt gös

4 filéer Gös
1 msk Flingsalt
1 tsk Grovmalen svartpeppar
1 msk Smör
2 msk Finhackad gräslök