Konjaks­marinerad flamstekt lax

Glödstekt lax, flamstekt lax, plankstekt lax. Kärt barn har många namn. Denna laxrätt tillreds genom att spika fast en filé på en planka som sedan får luta mot en öppen eld.

Skrivet av Sofie Sergelius
4 Portioner
Lätt

Tillagning

1. Ta bort alla ben med en fiskbenspincett och gnid in saltet i laxfilén. Spika fast filén på en bräda.

2. Gör upp en öppen eld som laxen kan stekas vid. Se till att ha vatten till hands och lämna aldrig elden obevakad.

3. Gör konjaksmarinaden. Smält smöret och blanda ihop med konjak och farinsocker. Rör om tills farinsockret delvis smält. Pensla konjaksmarinaden över laxfilén.

4. Placera den fastspikade laxen parallellt mot den öppna elden ungefär 50 cm från elden. Stek tills laxen vid elden tills den är färdig. Tillredningen beror helt på filéns tjocklek, men en 4 cm tjock filé tar ca 30 minuter, igen beroende på avståndet till elden. Pensla laxfilén med marinaden i tre varv medan laxen steks, tills all marinad är använd.

5. Ta bort den färdiga laxen från elden och dra ut spikarna. Du ser att laxen är färdig genom att ta en bit från den bredaste delen och se ifall filén är genomstekt. En färdig flamstekt lax lossnar lätt från skinnet.

6. Servera laxen varm tillsammans med potatis och en gräddfilssås.

Ingredienser

Portioner: 4
-
+
1 kg Lax
1 msk Salt
8 cl Konjak
1 dl Farinsocker
50 g Smör

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar