Gädd­wallen­bergare

Härliga Wallenbergare gjorda på gädda och lax.

Skrivet av Sofie Sergelius
6 Portioner
00:30
00:50
Medel

Tillagning

1. Värm ugnen till 150 grader.

2. Använd dig av gädd- och laxfilé. Laxfilén ska vara benad. Skär gäddfilén och laxen i bitar. Kör bitarna genom en köttkvarn så att gäddan och laxen blandas ihop och mals till en riktigt slät smet. Kör filéerna upp till 3 gånger igenom kvarnen för bästa resultat. Lägg den finmalda fiskfärsen i en beredningsskål.

3. Skär bort kanterna på rostbrödsskivorna. Lägg brödskivorna på fisken och använd händerna för att mosa ihop fisken med brödet med så att det mjuka brödet blandats in i smeten. Tillsätt grädde, salt, vitpeppar, ägg och citronsaft. Rör ihop massan med händerna tills det bildats en luftig och len smet.

Tips: Har du ingen köttkvarn så kan du frysa ner filéerna i 30 minuter och sedan köra dem i en matberedare tillsammans med de övriga ingredienserna.

4. Fukta händerna och tryck ut 12 biffar ur smeten.

5. Hetta upp en matsked smör i en stekpanna och stek biffarna ca 2 minuter per sida tills de fått en vackert gyllene yta. Lägg alltid en matsked smör i pannan innan nästa varv med biffar ska stekas.

6. Lägg de färdigt stekta biffarna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och grädda färdigt på ugnens mellersta fals i 10 minuter.

Servera Wallenbergaren med potatismos och en kall gräddfilssås.

Ingredienser

Portioner: 6
-
+
400 g Gädda
100 g Lax
2 skivor Vitt rostbröd
4 dl Grädde
1 msk Salt
0.25 tsk Vitpeppar
1 st Ägg
1 msk Citronsaft
4 msk Smör

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar