Västafrikansk kycklinggryta

Vastafrikansk kycklinggryta webben

En enkel gryta med kyckling och jordnötssmör som för tankarna till den afrikanska västkusten.

Skrivet av Sofie Sergelius
6 Portioner
00:30
00:30
Lätt

Tillagning

1. Skär kycklingbrösten i en centimeter stora tärningar, häll över i en beredningsskål och tillsätt kryddorna. Ställ i kallt i minst 30 minuter.

2. Halvera chilin, ta bort kärnorna och finhacka fruktköttet. Hacka tomaterna grovt.

3. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära och häll över i en kastrull tillsammans med kokosolja och chili.

4. Stek på medelvärme i 5 minuter, sänk temperaturen, tillsätt hackade tomater och rör om.

5. Ta fram en beredningsskål och vispa ihop vatten med kycklingbuljongtärningen, jordnötssmöret och kokosmjölken. Häll över blandningen i kastrullen och låt sjuda på hög värme i 10 minuter.

6. Tillsätt kycklingen, sänk temperaturen och koka på medelvärme under lock i 15 minuter.

7. Använd en slev för att ta vara på cirka 1 deciliter av vätskan från grytan. Häll vätskan i en skål och rör ner majsmjöl. Red av grytan med majsmjölsblandningen. Hacka koriandern grovt, rör ner i grytan och låt puttra i ytterligare 5 minuter.

8. Servera grytan med kokt ris, grovt hackade jordnötter och hackad koriander.


Ingredienser

Portioner: 6
-
+

Marinerad kyckling

400 g Kycklingbröst
1 tsk Salt
1 tsk Gurkmeja
1 tsk Kanel
1 krm Chiliflingor

Gryta

1 st Röd chili
1 st Lök
4 st Vitlöksklyfta
5 g Ingefära
1 msk Kokosolja
3 st Tomat
1 st Kycklingbuljongtärning
4 dl Vatten
3 msk Jordnötssmör
2 dl Kokosmjölk
0.5 dl Majsmjöl

Tillbehör

6 dl Kokt ris
1 dl Färsk koriander
2 msk Saltade och rostade jordnötter