Det är aldrig fel med klassiska örfilar. Just sådana som mormor brukar baka.
Tillagning
1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en stor beredningsskål och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst upp. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
2. Tillsätt socker, ägg, salt och kardemumma. Vispa ihop så att allting blandar sig. Mät upp vetemjölet och rör ner lite i taget tills det bildats en smidig deg. Lämna 1 dl vetemjöl i måttet.
3. Häll det smälta smöret på degen och knåda tills allt smör blandats in. Tillsätt det sista vetemjölet och knåda i ett par minuter.
4. Lägg en bakduk över degen och ställ på ett varmt ställe in köket. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 60 minuter.
5. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord dela i två delar. Kavla ut degen till en rektangel, ca 40 x 50 cm.
6. Blanda ihop det mjuka smöret med kanel och socker. Använd en slickepott och bre ut hälften av fyllningen på degen.
7. Rulla ihop degen från långsidan och skär i 14 bitar. Placera bullarna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och använd pekfinger för att trycka ner en fåra i mitten av bullen.
8. Upprepa proceduren med den andra deghalvan. Låt bullarna jäsa under bakdukar i 30 minuter.
9. Värm ugnen till 200 grader.
10. Vispa upp ägget och tillsätt grädden. Pensla bullarna och grädda dem på ugnens mellersta fals i 12-15 minuter.
Servera bullarna varma med ett glas mjölk.
Du kanske också gillar
Ingredienser
5 dl | Mjölk |
50 g | Färskjäst |
2 dl | Socker |
1 st | Ägg |
0.5 tsk | Salt |
10 g | Kardemumma |
15 dl | Vetemjöl |
200 g | Smält smör |
300 g | Mjukt smör |
0.5 dl | Kanel |
1.5 dl | Socker |
1 st | Ägg |
1 msk | Grädde |
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar