Runebergstårta i kakformat

Runebergstarta i kakform2

Varje år dyker roligare varianter av gamla klassiker upp. I år kan du göra Runebergstårtan i kakformat.

Skrivet av Sofie Sergelius
8 Portioner
00:30
00:25
Lätt

Tillagning

Deg

1. Smula pepparkakorna (ca 5 stycken) och ställ åt sidan.

2. Vispa ihop rumstempererat smör med sockret. Tillsätt ett ägg i taget under ständig vispning.

3. Ta fram en beredningsskål och blanda ihop vetemjöl, mandelmjöl, pepparkakssmulor, bakpulver och vaniljsocker.

4. Tillsätt mjölblandningen, mjölk och bittermandelextrakt i smörblandningen. Vispa tills det bildats en slät smet.

5. Lägg ett bakplåtspapper mellan botten och kanter i två skilda springformer (löstagbara kanter), 15 cm i diameter. Det går även bra att använda en form med 30 cm i diameter, men förläng då gräddningstiden med 10 minuter till.
Smörj kanterna.

6. Värm ugnen till 200 grader.

7. Häll degen i springformen och grädda på ugnens nedersta fals i 25 minuter.

8. Ta ut kakan och pensla punschen över hela toppen. Låt svalna innan dekorering.

Glasyr

1. Lägg sylten på mitten av Runebergstårtan och sprid ut till en stor cirkel, men lämna ca 1 cm av kanten tom.

2. Blanda ihop florsocker och vatten tills en tjock massa.

3. Häll glasyren i en spritspåse och spritsa en cirkel av glasyr runt sylten.


Ingredienser

Portioner: 8
-
+

Deg

150 g Smör
1.5 dl Strösocker
2 st Ägg
1.5 dl Vetemjöl
1.5 tsk Bakpulver
1 dl Pepparkakor
1 dl Mandelmjöl
0.5 krm Bittermandel extrakt
1 tsk Vaniljpulver
2 dl Punsch
0.75 dl Helmjölk

Glasyr

1 dl Florsocker
1 msk Vatten
2 dl Hallonsylt