Lakritssnurror

LL 20170314 9324

Svart mat tog fart under 2016. Här är Foodlys variant. Lakritssnurrorna får sin färg från aktiverat kol, som går att köpa i apoteket, och sin smak från lakritspulver.

Skrivet av Sofie Sergelius
25 Portioner
01:30
00:15
Lätt

Ingredienser

Portioner: 25
-
+

Deg

5 dl Mjölk
50 g Färsk jäst
0.5 dl Strösocker
1 dl Farinsocker
2 msk Lakritspulver
35 g Aktiverat kol
2 tsk Kardemumma
1 tsk Salt
13 dl Vetemjöl
150 g Mjukt smör

Fyllning

200 g Mjukt smör
1 dl Socker
3 msk Lakritspulver
1 dl Lakritssås

Pensling och topping

50 g Smält smör
2 msk Finkornigt strösocker

Tillagning

1. Smula ner jästen i en bunke.

2. Värm mjölken till 35 grader, hellre lite kallare än för varmt.

3. Mortla koltabletterna till ett fint pulver.

4. Häll över mjölken och rör tills jästen löst upp sig.Tillsätt smör, socker, kardemumma, salt, lakritspulver och kol.

5. Tillsätt nästan allt mjöl, spara en halv deciliter till utbakningen. Arbeta degen tills den släpper från kanterna på bunken.

6. Låt degen jäsa 30-40 minuter.

7. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen.

8. Kavla ut degen till en rektangel. Bred fyllningen jämt över hela degen med hjälp av en slickepott. Vik ihop degen längs långsidan.

9. Skär ca 1,5 cm breda remsor av degen som du tvinnar, sedan snurrar du till en snurra och lägg änden under. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.

10. Täck plåtarna med bakdukar och låt jäsa ytterligare 30 minuter.Sätt ugnen på 225 grader.

11. Pensla med smör och grädda lakritssnurrorna på mellersta falsen i 225 grader i 15 minuter.

12. Låt lakritssnurrorna svalna på ett galler innan servering. Häll eventuellt extra lakritssås över för att maximera lakrits smaken. Avsluta med att strö över finkornigt strösocker över snurrorna.