Kryddig äppel- och valnöts­babka

Babka är ett östeuropeiskt sött kaffebröd där fyllningen varierar beroende på årstid. På hösten är kryddiga äpplen och valnötter den ultimata fyllningen.
Ett recept ger två babkabröd.

Skrivet av Sofie Sergelius
24 Portioner
06:00
03:00
Avancerat

Tillagning

Deg

1. Värm upp mjölk, vatten och äppelsaft till 42 grader i en kastrull. Häll över i en hushållsassistent och rör ner torrjästen. Vispa lätt för hand och låt stå i fem minuter.

2. Använd fortsättningsvis en handvisp och vispa ner ägg, socker, salt och vanilj i mjölken.

3. Placera skålen i hushållsassistenten med en degkrok och tillsätt mjölet i etapper. Kör hushållsassistenten på låg hastighet tills det bildats en deg. Höj hastigheten och fortsätt knåda degen i 5 minuter.

4. Sänk temperaturen och tillsätt smöret i matskeds stora klickar. Tillsätt mera smör först efter att den första satsen rörts ner i degen. Höj hastigheten först då allt smör har blandats ner i smeten. Kör i fem minuter. Smeten ska vara klibbig och inte gå att forma i det här skedet.

5. Ta bort skålen från hushållsassistenten och linda in i färskfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i en timme och flytta därefter skålen in i kylskåpet och låt jäsa minst sex timmar eller övernatten.

Fyllning

1. Skala äpplet och ta bort äppelkärnan. Skär i små tärningar.

2. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och klicka i smöret. Tillsätt äppel och samtliga kryddor. Bryn tills saften från äpplena avdunstat och äpplet har blivit mjukt, det tar cirka 5 minuter. Flytta över på ett bakplåtspapper, sprid ut och låt svalna.

3. Lägg valnötterna i en matberedare och kör till en smulig massa i två minuter.

4. Häll över valnötsmjölet i en beredningsskål och tillsätt farinsocker, kanel och salt. Rör ner det mjuka smöret och rör om till en jämn smet. Täck med färskfolie och ställ åt sidan.

Sammanställning

1. Smör in två brödformar med smör och placera bakplåtspapper in i formarna så att lite av papperskanten kommer över kanten.

2. Ta fram degen ur kylskåpet, strö rikligt med mjöl över ett bakbord, och stjälp ut degen på bordet. Skär degen på hälft och ställ andra halvan tillbaka i kylskåpet.

3. Använd en mjölad kavel för att kavla ut deghalvan till en ellips med 30 cm diameter på långsidan. Se till att degen inte fastnat på bakbordet. Strö mera mjöl under degplattan vid behov.

4. Bred hälften av valnötsblandningen över degplattan, men lämna en cm tom längs med kanterna. Strö över hälften av äppelblandningen.

5. Rulla ihop degen till rulle längs med långsidan. Nyp ihop ändorna så att fyllningen inte kan rinna ut. Använd en oljad kniv (för att den inte ska fasta i degen) och skär degrullen på hälft längs med långsidan.

6. Placera de halverade degrullarna sida vid sida. Korsa den vänstra degrullen över den högra och tryck ända in under toppen på den högra rullen. Korsa nu den högra degrullen över den vänstra och repetera processen tills de är ihopsnurrade till en spiral. Fäst ändorna ännu ordentligt under spiralen.

7. Upprepa steg 3 till 6 med den andra deghalvan.

8. Mjöla händerna och lyft försiktigt babkorna in i brödformarna. Täck formarna med färskfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 1 till 1,5 timmar.

9. Värm ugnen till 175 grader 30 minuter innan degen jäst klart.

10. Vispa ihop ägget med grädden. Pensla babkan med äggblandningen. Placera formarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper på och ställ in i mitten av ugnen. Grädda babkan i 45 minuter. Prova med en provpinne, då pinnen kommer ren ut är babkan färdig. Ytan ska vara gyllenbrun.

11. Ta bort ur ugnen och låt svalna i 10 minuter. Lyft ut bröden med hjälp av bakplåtspappret inne i formen, och låt babkan svalna helt och hållet.

Tips. Vill du frysa in babkan så kan du linda in den i färskfolie och en fryspåse. Babkan håller upp till 3 månader i frysen.

Ingredienser

Portioner: 24
-
+

Deg

1.5 dl Mjölk
0.5 dl Vatten
0.5 dl Äppeljuice
11 g Torrjäst
3 st Ägg
1.5 dl Socker
1 tsk Salt
1 krm Vaniljpulver
600 g Specialvetemjöl
120 g Mjukt smör

Äppelfyllning

550 g Grönt äpple (Granny Smith)
25 g Smör
1 msk Kanel
0.5 tsk Malen ingefära
1 krm Malen nejlika
0.5 tsk Kardemumma
1 krm Malen muskotnöt

Nötfyllning

120 g Valnötter
200 g Farinsocker
1 msk Kanel
1 krm Salt
120 g Mjukt smör

Pensling

1 st Ägg
1 msk Grädde

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar