Italiensk Tiramisu

Gör en klassisk tiramisu, som betyder "pigga upp mig" på italienska. En tiramisu smakar bäst efter att den fått dra sig i kallt upp till ett dygn.

Skrivet av Sofie Sergelius
6 Portioner
00:30
04:00
Medel

Tillagning

1. Koka en kopp espresso och låt svalna. Ta fram mascarpone så att den är rumsvarm då den används.

2. Lägg äggulor och socker i en beredningsskål i ett vattenbad. Låt vattnet i vattenbadet sjuda på låg värme och vispa ihop äggulan med socker. Se till att använda en beredningsskål som är större än kastrullen med vatten och att vattnet inte når till botten av skålen.

3. Rör om i 10 minuter tills äggulan och sockret bildat en krämig zabaigone. Ta bort från värmen och fortsätt röra om medan det svalnar.

4. Tillsätt mascarponen och rör om tills allting blandats ihop och färgen på zabaigonen blivit ljusgul och jämn till konsistensen.

5. Vispa vispgrädden hård i en skild beredningsskål och vänd ner i zabaigonen.

6. Häll den avsvalnade espresson i en skål med låga kanter. Blanda i cointreau.

7. Doppa försiktigt ett savoiardkex i taget i espresson. Gör det snabbt så att kexet inte hinner smulas sönder.

8. Rada upp hälften av de doppade kexen i en rektangulär ugnsform med hög kant (ca 30 x 20 cm).

9. Bred hälften av zabaigonen på de uppradade kexen. Rada upp ett kexlager till ovanpå och upprepa med ett zabaigonelager till.

10. Ställ formen i kallt i ett par timmar innan servering. Tiramisu smakar bäst efter att den fått dra sig upp till 12 timmar i kallt.

11. Färdigställ genom att pudra kakao i ett jämnt lager över hela formen med tiramisu.

Ingredienser

Portioner: 6
-
+
1.5 dl Espresso
3 st Äggula
100 g Socker
250 g Mascarpone
2.5 dl Grädde
0.5 dl Cointreau
200 g Savioardikex (Ladyfingers)
1 msk Kakaopulver

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar