Fastlags­muffins

Fastlagsmuffins main

Enkla mandelmuffins med sylthjärta - en snabbvariant på fastlagsbullen.

Skrivet av Sofie Sergelius
12 Portioner
00:45
00:30
Medel

Tillagning

1. Blanda ihop alla torra ingredienser i en beredningsskål.

2. Smält smöret.

3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.

4. Rör ihop det smälta smöret, gräddfilen och mjölken med de torra ingredienserna. Häll därefter försiktigt ner de vispade äggvitorna. Varva försiktigt tills det bildats en jämn smet.

5. Låt smeten dra sig i minst 30 minuter.

6. Värm ugnen till 175 grader.

7. Klicka försiktigt cirka 1,5 matskedar av smeten i stora muffinsformar av silikon (det går även bra att använda engångsformar ifall man inte har silikonformar hemma), och placera formerna på en ugnsplåt. Grädda på ugnens mellersta fals i 25–30 minuter.

8. Låt muffinsen svalna helt och hållet.

9. Vispa upp grädde till ett hårt skum tillsammans med sockret. Häll över i en spritspåse.

10. Använd en liten sked för att gröpa ett hål i muffinsen, placera sylten i hålet och spritsa därefter grädden på alla muffins.


Ingredienser

Portioner: 12
-
+
3 dl Vetemjöl
1 dl Mandelmjöl
2 dl Socker
2 tsk Bakpulver
1 tsk Kardemumma
150 g Smör
2 st Äggvita
200 g Gräddfil
1 dl Mjölk
2.5 dl Grädde
2 msk Socker
1 dl Hallonsylt