Fastlagsbullar

Ingen fastlagstisdag utan fastlagsbullar, fettisdagsbullar eller semlor som de kallas i Sverige. Kärt barn har många namn!

Receptet "Fastlagsbullar" är i samarbete med Optima

Logo cmyk
Skrivet av Emelie Lindholm, bagare/konditor studerande Optima
20 Portioner
04:00
Avancerat

Tillagning

1. Smula ner jästen i vattnet, tillsätt sedan de övriga ingredienserna förutom salt.

2. Blanda degen i cirka 2 minuter på låg hastighet, och cirka 4 - 6 minuter på hög hastighet (tillsätt saltet i slutet av blandningen).

3. Låt degen jäsa under en duk i cirka en timme, jäsningstiden kan variera.

4. När degen jäst klart, väg upp den i 80 grams bitar och forma till runda bullar.

5. Pensla bullarna med ägg, och strö över bullarna med pärlsocker.

6. Nu är det dags för gräddning. Sätt in bullarna i ugnen på 190 grader och låt vara i ca 20 minuter.

7. Förbered fyllningen medan bullarna svalnar.

8. Skär av toppen på bullarna och fyll med sylt/mandelmassa och grädde.

9. Strö över lite pudersocker som dekoration.

Ingredienser

Portioner: 20
-
+

Fastlagsbullar

0.5 liter Vatten
200 g Rumstempererat smör
200 g Socker
7 g Salt
12 g Kardemumma
50 g Jäst
1 st Ägg
1250 g Vetemjöl

Pensling

Ägg
Pärlsocker

Fyllning

Grädde
Mandelmassa eller sylt

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar