Blåbärs­kukko

Blåbärskukko är en finländsk favorit till kaffet.

Skrivet av Sofie Sergelius
6 Portioner
00:30
00:40
Medel

Tillagning

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Vispa smör och socker pösigt i en skål. Rör ihop rågmjöl med vaniljpulver och bakpulver och rör ihop med smöret. Knåda till en jämn deg.

3. Smörj kanterna på en 20 gånger 30 centimeters ugnsform, eller en rund pajform med 20 centimeters diameter. Välj en form som har höga kanter.

4. Dela degen i tre delar och tryck ut två tredjedelar av degen i formen, så att pajbotten trycks upp minst 3 centimeter på kanterna.

5. Placera pajdegen som blivit över på ett bakplåtspapper. Kavla ut degen till en tunn skiva, i samma storlek som pajformen. Placera i kylskåp i cirka 10 minuter tills degen stelnat.

6. Rör ihop blåbären med socker och potatismjöl och häll över i pajformen. Ta fram den utkavlade pajdegen ur kylskåpet och placera den försiktigt som ett lock på fyllningen.

7. Grädda pajen i mitten av ugnen i 40 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Ingredienser

Portioner: 6
-
+

Deg

200 g Smör
0.5 dl Socker
3 dl Rågmjöl
1 krm Vaniljpulver
0.5 tsk Bakpulver

Fyllning

400 g Blåbär
1 dl Socker
0.5 dl Potatismjöl

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar