Bacon- och lönnsiraps­bullar

Baconbullar origin

Söta bullar med baconfyllning och en whiskeykaramell är en garanterad succé!

Skrivet av Sofie Sergelius
12 Portioner
02:00
00:40
Lätt

Tillagning

1. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna. Värm upp mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en stor beredningsskål och häll över mjölken. Rör om tills jästen lösts upp.

2. Rör ner äggulan, socker, salt, vaniljpulver och malen muskotnöt i mjölken. Vispa ihop så att allting blandar sig.

3. Mät upp vetemjölet och rör ner lite i taget tills det bildats en smidig deg. Lämna 1 dl vetemjöl i måttet.

4. Häll det smälta smöret på degen och knåda tills allt smör blandats in. Tillsätt det sista vetemjölet och knåda i ett par minuter.

5. Lägg en bakduk över degen och ställ på ett varmt ställe i köket. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

6. Smörj en 40 gånger 50 centimeter stor ugnsform med smör.

7. Gör fyllningen medan degen jäser genom att steka baconet i en stekpanna tills det är knaprigt. Ta bort baconet och lägg på ett hushållspapper och smula i små bitar då baconet svalnat. Häll inte bort fettet ur pannan, men se till att det inte finns breda bitar i.

8. Använd samma stekpanna som baconet stektes i och tillsätt 1 matsked smör. Värm upp och rör om så att baconfettet och smöret blandas ihop och rör ner farinsocker, kanel, malen muskotnöt och lönnsirap. Rör om i en minut och ta därefter bort stekpannan från värmen.

9. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, cirka 40 gånger 50 centimeter.

10. Sprid ut sockerblandningen i ett jämnt lager på den utkavlade degen. Strö över baconet.

11. Rulla ihop degen från kortsidan till en spänd rulle. Dela degen i 12 delar.

12. Värm ugnen till 175 grader.

13. Lägg upp bullarna med ena fyllningssidan uppåt in i formen. Låt jäsa i 30 minuter.

14. Vispa ihop äggulan med grädde och pensla bullarna. Grädda i 40 minuter på mellersta falsen.

15. Gör whiskeykaramellen medan bullarna är i ugnen.

16. Skär smöret i små tärningar och ställ åt sidan. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull. Undvik att röra om innan sockret har smultit helt och hållet. Tillsätt smörtärningarna och rör om ordentligt. Karamellen kommer att bubbla ganska kraftigt men fortsätt bara att röra om tills allt smör rörts ut.

17. Ta bort karamellen från värmen och tillsätt grädde under omrörning. Karamellen kommer igen att bubbla kraftigt, men det är meningen. Tillsätt whiskey och salt då karamellen slutat bubbla. Låt svalna och häll därefter karamellen över de färdigt gräddade bullarna.

18. Strö till sist över de grovhackade jordnötterna.


Ingredienser

Portioner: 12
-
+

Deg

25 g Färsk jäst
2.5 dl Mjölk
110 g Smör
1 st Äggula
0.5 dl Socker
0.5 tsk Salt
2 krm Vaniljpulver
2 krm Malen muskotnöt
8.5 dl Vetemjöl

Fyllning

150 g Bacon
3.5 dl Farinsocker
3 tsk Kanel
1 tsk Malen muskotnöt
2 msk Lönnsirap
1 msk Smör
2 msk Jordnötter

Saltad whiskeykaramell

120 g Kallt smör
4.5 dl Socker
1.5 dl Grädde
0.5 tsk Salt
0.5 dl Whisky

Pensling

1 st Äggula
1 msk Grädde