Äppelrosor

Appelrosor webb

Äppelbakelser i form av en ros är inte bara gott utan även vackert.

Skrivet av Sofie Sergelius
6 Portioner
00:15
00:40
Medel

Tillagning

1. Skär äpplena på hälft och ta bort kärnhuset. Skiva halvorna riktigt tunt och lägg i en mikrovågstålig skål. Häll över vatten och citronsaft och kör i mikron på hög värme i 3 minuter. Ta ut och låt svalna en stund.

2. Smör sex stycken stora muffinsformar med smör och värm ugnen till 190 grader.

3. Kavla smördegsplattorna till dubbel storlek på längden, på ett mjölat bakbord.

4. Smält smöret och pensla över ena sidan av degplattorna.

5. Rör ihop socker och kanel i en liten skål och strö över smördegsplattorna. Skär plattorna på hälft längs långsidan.

6. Placera äppelskivorna längs med övre kanten och bredvid varandra på degstrimlorna, så att en skiva till hälften täcker den föregående och till hälften ligger över kanten. Rada upp från kant till kant. Vik den nedre kanen upp mot äppelskivorna så att de nästan täcks. Nu är degskivan vikt på hälft, men äppelskivorna sticker upp längs med hela övre kanten. Rulla försiktigt ihop strimlan från ena till den andra sidan, så att det bildas en snurra av degstrimlan. Lyft rosen i muffinsformen och upprepa proceduren.

7. Grädda rosorna på ugnens mellersta fals i 40 minuter.


Ingredienser

Portioner: 6
-
+
3 st Smördegsplattor
2 st Äppel
1 msk Citronsaft
4 dl Vatten
25 g Smör
1 msk Kanel
1 dl Socker