84357190 l
Publicerad 15 december 2017 kl 17:00

Mat­trender för 2018 – får det lov att vara en sushitaco?

2017 börjar sakta mak närma sig sitt slut och det är dags att blicka framåt och börja bekanta sig med mattrenderna för 2018.

Den 6 november publicerade Whole Foods traditionsenligt sin prognos över det kommande årets mest spännande trender inom mat och dryck. 2018 förutspås superpulver, blomsmaker och tacos på ett nytt sätt, att bli det hetaste i matväg. Whole Foods mattrendlista har sammanställts av erfarna trend-spanare som tillsammans har mer än hundra års erfarenhet av att hitta marknadens trendigaste matnyheter.

EN SMAK AV BLOMMA

Stjärnkockar och matstylister har använt ätbara blommor i sina kreationer i åratal, men nu har trenden äntligen nått vanliga hem. Från blommor enbart som dekoration har trenden utvecklats till att både maträtter och drycker använder florala toner som smaksättning. Hibiskus, rosor, lavendel och fläderblomman är även basvaror i årets nya trendiga bubbeldrinkar.

 

SUPERPULVER

Pulver börjar vara en basvara i de flestas dagliga kost. Eftersom pulver är så lätta att implementera i den dagliga kosten har olika pulver såsom matcha, maca och kakao funnit sin väg in i smoothies, caffelattar, soppor och bakelser. Smoothievänner höjer ett glas (med smoothie) för grönkål, spirulina och örter som har så vackra färger att ingen bildeditering behövs för att publicera bilderna på instagram.

Även proteinpulver har förflyttat sig från kroppsbyggarens skafferi till vanliga hem. Allt fler proteinpulver innehåller nämligen numera näringsvärden för både hud och hår.

 

FUNKTIONELLA SVAMPAR

Funktionella svampar såsom reishi, chaga, cordyceps och lions mane  används traditionellt som ingredienser i olika hälsokostsupplement, men börjar nu synas även på andra ställen. Kaffe, smoothier och te leder vägen för svamparna vars umami-starka smak ger dessa drycker en jordig och gräddig smakprofil som även passar bra med choklad och kakao.

64002854 l

Lions mande, eller igelkottstaggsvamp som det heter på svenska

 

MAGISKA MELLANÖSTERN

Influenser från Mellanöstern har redan i åratal rört sig mot väst och 2018 kommer smakrika persiska, israeliska, marockanska, syriska och libanesiska rätter att ta sig in i hemmakockens kök. Kryddor såsom harissa, kardemumma och za’atar syns allt mera i matlagningen medan grillad halloumi, lamm och shakshuka numera börjar synas hemma hos de flesta. Andra trendiga ingredienser från Mellanöstern är bland annat granatäpple, aubergine, persilja, mint, tahini och torkade frukter.

27507865 l

 

TRANSPARENS 2.0

Dagens konsumenter kräver att få veta vad deras mat innehåller. GMO, ekologiskt och lokalproducerat – allting ska vara markerat.

 

HÖGTEKNOLOGISKT VEGETARISKT

Det är inte allt för länge sedan som de vegetariska halvfabrikaten bara fanns till för vegetarianer och veganer. Numera äter allt fler vegetariskt, om inte dagligen så flera dagar i veckan. Ny teknik för att framställa ”falska” vegetariska rätter fortsätter att dyka upp, och allt flera väljer att ta ett mjölkfritt alternativ till kaffet. Beyond Meat – det vill säga proteinrika vegetabiliska produkter såsom pulled havre eller härkis dyker upp som svampar efter en regnskur, medan frö- och nötmjölk samt mjölkfri yoghurt blir allt vanligare i butikshyllan.

 

PUFFAT OCH POPPAT SMÅPLOCK

Nya sätt att processa och kombinera ingredienser betyder att allt flera småplock går mot puffat och poppat istället för friterat. Hur låter det med brysselkål- eller palsternackschips istället för potatischips?

 

BANBRYTANDE TACOS

Tacos är inte längre en hög med ingredienser i ett hårt majsskal eller en mjuk tortillawrap. Nu kan man unna sig en taco till frukost eller dessert. Men den största förändringen är kombinationen av flera olika matkulturer till en taco: tänk dig en sjögrästaco med en sushifyllning. Söta och salta tacoskal finns i otaliga varianter, men vi ska inte tro att den klassiska majstacon är på väg någonstans. Det är bara ingredienserna som blir av bättre kvalitet.

84357185 l

 

FRÅN ROT TILL STJÄLK

Rot till stjälk, från nos till svans – det finns flera sätt att beskriva den nya mattrenden som helt enkelt handlar om att ta vara på allt från ett livsmedel. Koka soppa på oxsvans och pickla vattenmelonens skal – det är dags att gå vidare från vår slita och släng kultur.

 

HÖJ ETT GLAS MED BUBBELVATTEN!

Det är dags för läsken att ta ett steg tillbaka – 2018 handlar om kolsyrade drycker utan socker! Kolsyrat kallt kaffe och mineralvatten styr nu stegen mot dryckesvärldens topp.

65772940 l

 

Text: Sofie Sergelius       Bilder: 123.rf