Artikel från
cropOT 408255 Anpassa den italienska grytan till dina preferenser. Du kan lätt göra den vegetarisk genom att byta ut kycklingen mot zucchini och paprika. Foto: Malin Båtmästar
Publicerad 23 oktober 2014 kl 05:09

Goda grytor för kalla höstdagar

När det blir kallare väder är en ångande varm och mustig gryta tacksam mat. Den både värmer och mättar.

Gryträtter smakar oftast bättre ­dagen efter och går utmärkt att frysa till egen ”färdigmat”. De är svåra att misslyckas med och sköter sig själva den största delen av tiden. Dessutom är det ett fantastiskt sätt att fånga upp och koncentrera smaker. Här bjuder jag på tre av mina ­senaste recept.

Det lyxiga med den här grytan är främst valet av oskalade räkor framför de tråkiga ”pizzaräkorna”.

Sen får själva momentet med att göra grytans bas – räkfonden – vem som helst att känna sig som Per ­Morberg eller Leif Mannerström.

Jag kunde så klart ha gått hela vägen i det här receptet med en rejäl skvätt köksvin i fonden och ett kuvert ljuvlig saffran, men så var det ändå bara en grå och trist torsdag. Gurkmejan fixar färgen och den gräddiga avslutningen är en vardagslyx i sig självt.

Lyxig laxgryta med räkor

4 portioner

250 g räkor med skal

300 g lax i tärningar

1 schalottenlök

1 knippe dill, stjälkar + resten hackat

1 msk smör

1 msk tomatpuré

1 liter vatten + 2 fiskbuljongtärningar

1 tsk salt

0,5 tsk gurkmeja

0,5 tsk malen paprika

1 tsk fiskkrydda

2 morötter

1 palsternacka

6 potatisar

100 g färskost med kräftsmak

1 dl grädde

Skala räkorna (låt dem tina litet först). Sätt undan räkorna i en skål i kylen. Släng för inte skalen, för de behövs i nästa moment. Hacka löken grovt. Värm en kastrull och tillsätt smör. Fräs först löken 2 minuter, tillsätt skalen och dillstjälkar, fräs dem i 1 minut, tillsätt tomatpurén och fräs runt ytterligare 1 minut. Häll på vatten. Tillsätt buljongtärningar och kryddor, låt småputtra i 10 minuter.

Skala under tiden rotsaker och potatis. Skär dem i tärningar och fräs dem i en gryta med lite smör. När räkbuljongen kokat klart silar du över spadet i den nya grytan, över rotsakerna. Låt dem puttra i 10 minuter, tillsätt sedan laxen.

Låt koka upp. Rör ner färskost och grädde. Låt grytan puttra tills laxen är genomkokt. Smaka av. Häll i de skalade räkorna och resten av dillen. Servera direkt.

Mustig och god gryta med utrymme för alternativa smaksättningar som till exempel svartvinbärsgelé, lingon eller varför inte smörstekt svamp?

Guinness älggryta

8 portioner

2–3 msk smör, olja

1 dl vetemjöl

1 kg älgstek, trimmad och skuren i tärningar

salt, peppar

1 lök, hackad

2 klyftor vitlök, krossade

2 msk tomatpuré

1 liter buljong*

1 dl rödvin

2 msk sojasås

1 flaska Gunniessöl

2 morötter, skalade och skurna i bitar

2 stora potatisar, skalade och skurna i bitar

1 palsternacka, skalad och skuren i bitar

1 bit kålrot, skalad och skuren i bitar

finhackad persilja

*använd egen buljong eller gör en snabbvariant av 1 liter uppkokt vatten utrört med 2 buljongtärningar)

Vänd köttbitarna i mjöl smaksatt med salt och peppar. Värm hälften smör och hälften olja i en gjutjärnsgryta. Bryn hälften av köttet, cirka 5 minuter. Rör om så att alla sidor får färg.

Lägg det brynta köttet i en skål och ställ åt sidan. Upprepa proceduren med resten av köttet.

Tillsätt löken i grytan som du stekt köttet i, du kan behöva lite mer smör. Fräs löken i 5 minuter, tillsätt vitlök och fräs i ytterligare 1 minut. Rör ned tomatpuré och fräs med i 1 minut under ständig omrörning.

Häll på buljong, vin, soja och öl och rör om. Rör loss eventuella fastbrända bitar från bottnen av grytan.

Låt grytan koka i 1 timme med locket på. Tillsätt rotsakerna och potatisen och låt småputtra ytterligare 40 minuter.

Smaka av spadet och smaksätt ytterligare om det behövs, efter smak.

Den här grytan kan du göra vegetarisk genom att ersätta kycklingen med strimlad zucchini och paprika samt byta ut buljongen till en vegetarisk.

Malins italienska gryta

4 portioner

6 tomater

2 msk olivolja

1 rödlök, hackad

400 g kycklingfiléstrimlor

1 msk tomatpuré

salt, peppar

1 liter vatten + 2 tärningar kycklingbuljong

2 tsk torkade örtkryddor

2 msk balsamvinäger

1 msk farinsocker

ca 200 g pasta av valfri sort

färsk basilika, parmesanost

Skär ett kryss över fästena i varje tomat. Skålla dem i kokande vatten några minuter, tills skalet börjar flagna.

Ta upp tomaterna ur vattnet och låt dem svalna. Dra av skalet och skär dem i grova bitar.

Värm en gryta med olivolja. Fräs hackad lök mjuk, tillsätt sedan kycklingen och bryn den runtom. Fräs med tomatpurén. Salta och peppra.

Häll på tomaterna och vatten + buljongtärningar. Krydda med örter, balsamvinäger och socker. Låt puttra utan lock i tio minuter.

Rör ned pastan och låt den kokas mjuk i grytans spad, cirka åtta minuter. Späd med mer vatten om det behövs. Smaka av spadet, krydda mer om det behövs.

Vid servering, toppa portionen med färsk basilika och riv över generöst med parmesan.