Artikel från
cropVLBLOT 708252
Publicerad 25 februari 2016 kl 06:08

Brunch – stadiga rätter, dignande bufféer

Brunchtrenden är så mycket mer än bara mat, det är en upplevelse för både öga och gom med vackra dukningar och uppfinningsrika smakkombinationer.

Låt oss inspirera med några recept.

En mimosa är en cocktail på lika delar fruktjuice och mousserande vin. Det är en fräsch och uppfriskande välkomstdrink som serveras på bruncher och andra frukosttillställningar. Du kan enkelt göra en alkoholfri version genom att byta ut vinet till mineralvatten.

SORBET-MIMOSA
1 kula sorbet/glas
fyll på glasen med mousserande vin


Fruktjuicen kan bestå av alla sorts citrusfrukter men populärast är apelsin och mandarinjuice. Själv smaksätter jag min mimosa med en hemlagad sorbet med havtornssaft och apelsinjuice. Sorbeten ger drinken mer smak och ”fluffighet” än vanlig juice. Testa gärna!

MALINS HAVTORNSSORBET
extra smakrik för drinkar

2 dl saft från pressade havtorn
saft från två apelsiner
4 dl socker äggvita från två ägg

Koka havtornssaft, apelsinsaft och socker tills sockret är upplöst. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, och vänd ner i sorbén. Ställ bunken i frysen, ta fram ett par gånger och vispa med elvisp.


Att dricka smoothies är inget nytt. Det senaste är att göra tjock smoothie och äta den med sked!
Smoothien hälls upp i en frukostskål och dekoreras vackert med bär och andra populära smoothieingredienser som nötter och frön.

SMOOTHIE BOWL
1 portion

2 bananer
2 dl inhemska bär (fryst blandning)
1 msk nötsmör*
2 msk kokosflingor
1 msk hampafrön
2 dl mandelmjölk
3 msk sojayoghurt
0,5 tsk malen kanel

*hasselnöt-, jordnöt-, cashew- eller mandelsmör
Sätt alla ingredienser i din matberedare eller mixer och mixa ett par minuter. Häll upp i en skål och dekorera med frön, nötter, färska eller torkade bär, mysli etcetera.


POTATISMUFFINS
12 stycken
400 g potatis
25 g smör
1,5 dl riven lagrad ost
2 stora ägg
salt + peppar

Garnering: körsbärstomater

Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Ställ under tiden ugnen på 225 grader. Skala potatisen och koka den mjuk. Mosa med en gaffel eller potatisstöt, alternativt potatispress. Rör ner smör, ägg, salt, peppar och osten. Rör till en jämn smet och fördela i muffinsformar. Fördela smeten och tryck ned halverade körsbärstomater. Toppa med riven ost. Grädda i mitten på ugnen i cirka 15 minuter eller tills de fått en fin färg.

SALTA VÅFFLOR
med räkor & gravlax

Våfflor:
4 dl mjölk
2 ägg
75 g smör, smält
1 dl mandelmjöl
3,5 dl rismjöl
1 msk psylliumfröskal
1 tsk bakpulver
en nypa salt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Knäck ner äggen och börja röra om medan du späder med mjölken. Tillsätt det smälta smöret och låt smeten dra i en halvtimme. Grädda i våffeljärnet utan extra smör (smeten är tillräckligt fet för att inte fastna) ungefär 1 dl smet per lagg.

Topping:
200 g färskost med rökt lax
1 dl turkisk yoghurt salt, peppar, citronsaft, en näve färsk dill, finhackad dekoration: gravlax, räkor, citron, dill

Rör samman ingredienserna, smaka av med salt, peppar och citronsaft. Häll i en spritspåse och spritsa en klick ovanpå varje våffelhjärta. Toppa med gravlax och räkor.



HEMLAGAD RISIFRUTTI
2 dl mjölk
1 burk kokosmjölk
1 vaniljstång, halverad
och urskrapad
en nypa salt
4 dl kokt ris
0,5 dl socker

Rör samman alla ingredienser i en kastrull och låt dem småputtra på medelvärme i en halvtimme. Ta bort vaniljstången efter kokningen. Låt svalna och servera med fruktsallad.



SNICKERSKAKA
1 1/2 dl ljus sirap
350 g jordnötssmör
1 dl finhackade jordnötter
9-10 dl cornflakes
250 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde

Koka upp sirapen i en kastrull och tag sedan bort kastrullen från värmen. Rör ner jordnötssmöret och rör tills du får en slät smet, rör ner de hackade jordnötterna och cornflakes. Rör om så att det mesta av cornflakesen krossas. Platta sedan ut degen i den smörade formen och ställ kallt medan du gör chokladtryffeln.

Tryffel: Koka upp grädden på svag värme och bryt ner chokladen i en skål. Häll sedan upp den heta grädden över chokladen och rör om tills du fått en slät smet. Häll sedan över detta över botten. Ställ kallt – gärna över natten.
En maffig kaka med frukostflingor och jordnötter. Perfekt avslutning på en brunch!