Artikel från
foodtruckar 167923 Banh Mi 36, Dongnai, Summery och Taste of Holland erbjuder nattsuddarna mat i Vasa centrum. Foto: Sofie Sergelius
Publicerad 28 september 2017 kl 09:47

Food truck – mat på hjul

Matbil, snabbmatsbil, mobilt gatukök. En food truck har många namnalternativ på svenska, men är i praktiken ett kök på hjul.

Ofta associeras matbilarna med etniska street-food maträtter som är billiga, snabba och lätta att tillreda. I Vasa centrum kan stans nattugglor hitta något smått och gott att äta vid torget efter att barerna och klubbarna stängt.

Khang Tran och Hang Doan vid K.achi har parkerat sitt mobila gatu­kök Banh mi 36 på Vasa torg. De öppnade restaurangen K.achi på Sandö­gatan i november i fjol, och valde att redan i somras utvidga sitt sortiment från japansk mat även till vietnamesisk gatumat. Idén att öppna en matbil kom från Helsingfors där både matbilar och vietnamesisk mat blomstrat upp under förra året.

– Vi öppnade vår matbil för att kunna erbjuda Vasaborna något nytt som inte finns att få någon annanstans här omkring. I vårt fall är det autentisk vietnamesisk mat såsom Banh mi-smörgåsar fyllda med smakrikt kött och färska örter.

Enligt Khang Tran var det ganska naturligt att öppna upp en matbil med en annan meny än det som säljs på K.achi.

– Vi vill erbjuda våra kunder nya smakupplevelser och genom att ha två skilda menyer så får vi ett större klientel.


Sedan 2010 kan man säga att matbilsfenomenet varit en viktig del av restaurangindustrin. Från att ha börjat som en hästdragen kärra med matservering, har matbilarna spridit sig som en löpeld över hela världen. Nu har de på en kort tidsperiod växt sig till en av de starkaste affärsmodellerna inom mat- och dryckesindustrin.

Banh mi 36 står permanent på torget i Vasa, men Khang Tran hoppas ändå på att kunna öppna en helt ny vietnamesisk restaurang i fram­tiden, eftersom den skulle ha bättre öppethållningstider. Nu på hösten och vintern har deras matbil öppet på fredag- och lördagskvällar mellan klockan 21–04, lite beroende på väder och mängden människor på stan.

–Vi har flest kunder där kring tolvslaget, och sedan kommer det ett till uppsving då barerna stänger halv fyra. Då säljer vi mycket smörgåsar. En del vill även ha färska vårrullar, och vissa har till och med meddelat att de gärna står och väntar tills det är mindre kö så att vi ska kunna ta deras specialönskemål i beaktande.

Den vietnamesiska matbilen är inte ensam om att erbjuda hungriga en matbit nattetid. En del är öppna nästan varje natt medan andra har öppet bara på helgnätterna. Vid övre torget har matbilen Taste of Holland serverat holländska specialiteter i tre år. Bredvid står restaurang Dongnais matbil, som erbjuder bland annat­ vårrullar. Dongnai har även en restaurang, men i deras fall ser ­menyerna för både matbil och restaurang rätt lika ut. På Nedre torget serverar Summery en blandning av vietnamesisk och thailändsk mat och har bland annat pad thai och ­olika risskålar på menyn.

Nya innovationer och en kombination av olika matkulturer är en faktor som de flesta matbilsföretagare har gemensamt. Till en början såldes det mest hot dogs, hamburgare, vårrullar och kebab, men nu är det fantasin som sätter gränserna för vad som kan säljas. Gourmetsmörgåsar, cupcakes, fusionsmat såsom BBQ pulled pork tacos, det är bara att välja.

I Vasa verkar det vara vårrullar och annat friterat som gäller för nattens kunder.