Artikel från
cropOT 997414 2 Snart kommer det finnas ännu ett lokalt öl på marknaden. Keppo bryggeri heter nykomlingen. Caj Fors-Klingenberg har en bakgrund som Head-Brewer från Stallhagens bryggeri på Åland. Foto: Kasper Dalkarl
Publicerad 8 juli 2017 kl 21:00

Snart serveras öl från Jeppo

Snart finns det ännu ett lokalt öl på marknaden. Keppo bryggeri heter nykomlingen som finns i Jeppo. I augusti torde de första dropparna nå kunderna.

Det började för drygt två år sedan. Jeppobröderna Björn och Carl-Henrik Höglund hade funderat på att starta ett eget mikrobryggeri. Via bekanta som delade ölintresset fick Carl-Henrik Höglund kontakt med Caj Fors-Klingen­berg som har en bakgrund som head brewer från Stallhagens bryggeri på Åland, men som nu bodde i Jakobstad.

– Vi gick väl på varsitt håll och ­funderade på att starta något eget, så då passade det bra att vi gjorde det tillsammans, säger Carl-Henrik Höglund.

Lämpliga lokaler fanns i en av tegel­byggnaderna vid Keppo gård. Fastighetsägaren, KWH-koncernen, var i färd med att rusta upp byggnaden för att utöka sina lokaler, men en del skulle stå mer eller mindre tom och det var stora öppna ytor som var idealiska för ändamålet.

– Det har varit smidigt på så sätt att vi bara behövt beakta ytterväggarna, allt annat har vi kunnat planera fritt, säger Björn Höglund.

All utrustning har köpts in av ett ungerskt företag och är toppmodern. Endast ekologiska råvaror används och så vatten så klart.

– Det är ju vårt vanliga kranvatten, och vi har ju jättebra vattenkvalitet här, säger Björn Höglund.

Det bubblar förnöjsamt i de blänkande jästankarna medan Caj Fors-Klingenberg förklarar bryggprocessen. Först blandas malt med vatten för att bli mäsk, en grötaktig massa som sedan värms upp.

– Olika enzymer aktiveras vid olika temperaturer, så man kan justera enligt vilken typ av öl man vill ha, säger Caj Fors-Klingenberg.

Sedan lakas och silas mäsken. Massan som blir kvar kan användas som djurfoder och vätskan, vörten, går vidare i bryggprocessen. Vörten ­kokas och humle tillsätts i flera skeden under och efter kokningen. Nästa steg är att den pumpas över i en ”whirlpool” där den virvlar runt så att bland annat humle- och proteinrester samlas i mitten.

En klar vört kan sedan pumpas ut och kylas. Därefter pumpas allt över i en jästank och jästen tillsätts. ­Efter det tar primärjäsningen en vecka varpå ölen sedan mognar uppemot tre veckor eller mer.

– Vi vill låta den mogna tillräckligt länge, så att ölen får en god kvalitet. Det är hela filosofin bakom mikrobryggerier, att det ska få ta tid, säger Caj Fors-Klingenberg.

Det är också själva hantverket som är hela grejen.

– Vi vill bidra med ett välsmakande hantverksöl, säger Caj Fors-Klingenberg.

De första Keppo-ölen får en alkoholhalt som håller sig under 4,7 procent och kommer därför kunna säljas i livsmedelsbutiker. 1000 liter öl kan bryggas åt gången och det tar ungefär en arbetsdag. Produktionskapaciteten bestäms av jästankarnas antal.

– Det som avgör produktionskapaciteten är ju tillgången till jästankar. Vi får ju se hur stor efterfrågan blir, men vi har planerat utrymmet så att vi kan köpa in fler jästankar om det behövs, säger Björn Höglund.

Keppo Bryggeri kommer till en början lansera en mörk och en ljus lager samt en Pale ale.

– Vi ville inte göra den mest ­extrema ölen, vi ville att det skulle vara en öl som var lätt att ta till sig men som är mer smakrik än de ­stora bryggeriernas öl. Sedan kommer vi säkert också att göra säsongsbetonat öl med olika smaker, säger Caj Fors-Klingenberg.

I augusti borde Keppo bryggeris första öl vara klart att serveras, till en början på fat vid restauranger och pubar i Nykarleby med omnejd. Så småningom ska den också gå att få på flaska. En buteljeringsmaskin är införskaffad och levereras inom de närmaste veckorna.

Keppo Bryggeri är inte det enda mikrobryggeriet i nejden, inte ens det enda i Nykarleby. Någon överhettad marknad verkar de nya bryggarna inte oroa sig för.

– Jag tror det snarare är så att vi tillsammans kan konkurrera med de större bryggerierna tillsammans genom att öka intresset för hantverksöl, säger Caj Fors-Klingenberg.