Artikel från
gT5ATsHyrQFf Lönndahl tror starkt på att den nordiska whiskyproduktionen håller på att få en egen prägel. Foto: Stefan Westergård
Publicerad 21 juli 2018 kl 20:01

Whiskyexpert om Kyrö Distillery: "Ni är inte konkurrenter, ni är bröder"

Den kända whiskyhistorikern och entreprenören Carl Lönndahl från Sverige vill göra en dokumentärfilm om entreprenörskapet kring Kyrö Distillery. Lönndahl menar att whisky i Norden har en egen prägel som inte konkurrerar med whiskyländer som Skottland eller Irland – i synnerhet Kyrö Distillery med sin rågwhisky.

När whisky kommer på tal går tankarna ofta till länder som Skottland, Irland, USA och Kanada. Japan och Indien har blivit whiskyländer och även Kina har börjat experimentera. Nu håller också nordisk whisky på att bli stort enligt svenska whiskyhistorikern och entreprenören Carl Lönndahl.

– Det betyder att vi kan ta fram 6–7 olika whiskysorter från Norden och de är alla olika. Vi försöker inte likna någon. Man kan nästan säga att vår nordiska stil är att vi skiljer oss åt. Särskilt Kyrö med sin rågwhisky, säger Lönndahl.

Men det som verkligen fascinerar Lönndahl är entreprenörskapet bakom Kyrö Distillery.

– Här har vi människor som har startat en resa, från början till slut. Idén fick de i bastun och de hade ingen utrustning eller kunskap. Efter fem år har de 30 anställda med en internationellt prisbelönt gin och en limiterad men redan otroligt känd whisky. Det är värt att berätta, säger Lönndahl.

Lönndahl är på väg till Kyrö Distillery i Storkyro för att diskutera möjligheterna till en dokumentärfilm. Det som han vill lyfta upp är framför allt storyn bakom företaget. Ur en nordisk synpunkt är det här viktigt menar Lönndahl.

– Det är det här som driver Norden framåt. Vi kan inte gå in på en stor internationell marknad och konkurrera direkt, vi måste tänka smartare. Jag skulle säga att Finland har gått om Sverige i entreprenörsanda. Det ser man redan på antalet enmannabolag per capita, i Finland verkar man ha förstått att bygga från grunden, säger Lönndahl.

Rågwhisky tillverkas bland annat i Kanada och USA. Men de är blandningar och inte 100-procentigt gjorda på råg, som Kyrös variant. Råg ger whiskyn rundare och kryddigare toner, det är mer kanel och honung.

– Kyrö har gjort ganska små satser på fyra eller fem tunnor per gång, ändå har de fått stor uppmärksamhet. Jämför med Laphroaig som gör 10 000 liter per dag. Finland är mer i den experimentella fasen men jag tror verkligen att rågwhiskyn har en framtid internationellt.
[[imgID=272816]]
Värt att notera är att Lönndahl ser den nordiska whiskyn som en bror snarare än en konkurrent till den redan etablerade marknaden.

– De har en egen prägel. De försöker inte vara skotska eller någonting annat. Ofta tas inspiration från det lokala. Och som bekant har varje ställe en egen smak.

Med det menar Lönndahl att whiskyn får smak av omgivningen. Till exempel får ett destilleri nära havet mer sälta. Tunnorna andas den luft som finns i omgivningen, likaså malten när den lagras. Lokala råvaror har en egen smak, till exempel får den kända Islaywhiskyn sin karaktär från den lokala torven.

– Tar man ut unikheten kan man lika gärna använda så mycket lokala råvaror som möjligt. Därför kan man inte replikera våra smaker i till exempel Skottland. Men intressant med whiskytillverkning är att den såg likadan ut även för 200 år sen. En del kör på digitaliserade system, andra analogt med loggböcker, men processen är densamma.

[[imgID=272840]]

– Jag vill också berömma Kyrö, Mackmyra och andra. Många är bra på att återvinna nästan allt. Vatten och värme kan återanvändas. Det blir också ett samarbete med det lokala och skapar ett kretslopp mellan producenter och konsumenter. Det gör oss starkare.

Som forskare har Lönndahl grävt fram var man tillverkade Sveriges första whisky. Det var på Göteborgs jästfabrik som man 1889 påbörjade en whiskytillverkning. Men whisky har konsumerats tidigare än det genom import och handelsvägar.

– Whisky har säkert druckits i mindre omfattning också innan, men någon storskalig försäljning i Norden började inte förrän mitten på 1800-talet. Först i Köpenhamn och Danmark, sen också vid Sveriges väst- och sydkust genom handelsvägarna till Skottland. Första whiskyn som kom över var Glen Grant, även om den troligtvis smakade annorlunda då än nu.

Whiskyns ursprung är föremål för en evig debatt men namnet kommer från gaeliskans "uisge beatha", som är en direkt översättning av "aqua vitae" – livets vatten, myntat av medeltidens munkar. Whisky är en angliserad variant på "uisge". Finlands produktion började litet senare.

– Alko påbörjade whiskytillverkning år 1981 och höll på till omkring 1999–2000. Efter det kom Teerenpeli och Helsingfors destilleri. Men det vi ser nu från Kyrö är mig veterligen någonting unikt.

Även Alko får ta emot Lönndahls lovord.

– Det talas mycket om att släppa försäljningen av starksprit till butiker men det kommer inte att gynna det breda utbudet. Vi gynnas av att Alko kan ha flera hundra sorter inne. Går du in i en butik i London kan dom ha tre sorter. Så kunde det se ut här om vi tog bort monopolet på starksprit. Dessutom har Finland ett jättebra utbud på Alko.

[[widgetID=27619]]

Hur ska man då dricka whisky? Med rätt glas fångar du bättre whiskyns aromer och den upplevs som rikare. En del väljer också att tillsätta vatten, men Lönndahl rekommenderar försiktighet.

– Du kan få ut nya och fler smaker men börja försiktigt med en till två droppar. Det ändrar redan på smaken. Men det här är individuellt per person och per whisky, de fungerar olika. Själv föredrar jag utan vatten, den är ju buteljerad för att smaka så, oberoende om smaken sen blir bättre eller sämre.

– En del tillsätter också vatten för att få ner alkoholen. Men det är en vanesak, paletten lär sig hantera 60-procentigt också. Men ger du det till en som bara dricker öl får de ju en explosion.

En annan vanlig whiskymyt är lagringen. Whiskyn får mycket av sin smak genom lagringstunnan. Men enligt Lönndahl är det en myt att kunna lagra en flaska för att göra den bättre.

– Till skillnad från öl med levande bakteriekultur så försvinner dessa vid destilleringen. Därför kommer inte whiskyn att ändra smak när den väl är i flaskan. Möjligen kan den tappa smak om den är öppnad och halvfull, men generellt sett sker ingen förändring mot det bättre hållet. Det är bara affektionsvärde.

Lönndahl är en känd entreprenör och whiskyprofil i Sverige. Han driver sidan WhiskyABC med poddar, videor och artiklar. Podden har legat på topp tre inom mat och dryck i Sverige sedan den började. Men whisky är inte det enda han dricker.

– Whisky är knappast det första man tänker på i sommarvärmen. Därför vill jag slå ett slag för Kyrös gin. Den är så otroligt prisvärd och välgjord att jag inte förstår varför man skulle köpa någon annan gin i Finland.

Om du vill veta mer om Lönndahl och hans whiskyresa kan du kolla in dokumentären "Between yeast and stills" eller sidan WhiskyABC. I nuläget undersöker han möjligheterna till en dokumentär om Kyrö Distillery.

– De har tackat nej när andra frågat förut, så jag hoppas att vi lyckas. Jag fick massor av mejl och kommentarer inför den här resan. Kyrös whisky har inte ens blivit lanserad i Sverige men ändå är folk så här intresserade. Det är rätt häftigt.

[[widgetID=27496]]
[[widgetID=27497]]