Artikel från
L1zk8XnL3L3V Det finns gott om fina båtar i Palmas marinor. Foto: Anne-Maj Wisén
Publicerad 21 oktober 2018 kl 10:01

Palma perfekt för en aktiv långweekend

Balearernas huvudstad Palma och stränderna intill lockar både partyfolk och träningsnördar. Här finns allt, för alla smaker.

Från att ha varit en överexploaterad ö har Mallorca hämtat sig och känns nu betydligt fräschare än för 15-20 år sedan. Åtminstone om man undviker de värsta turistområdena där det säljs drinkar hinkvis och currywurst dygnet runt.

För dem som gillar aktiv semester har Mallorca mycket att erbjuda. Det finns gott om vandringsleder, cyklisterna gillar de branta bergsvägarna och löparna hittar snabbt sina favoritstigar. Inte heller de som trivs i vattnet går lottlösa, vattnen lämpar sig både för surfare och snorklare.

[[imgID=300453]]

Också för vanliga motionärer är turistområdet Can Pastilla och Playa de Palma en bra utgångspunkt speciellt om man tänkt stanna några dagar på ön. Med bara tio minuters taxiresa från flygplatsen är man snabbt installerad på hotellet och kan snöra på sig löpskorna eller dra på cykelbyxorna.

Det finns massor av seriösa cykeluthyrare i området, även de som vill ha en riktigt avancerad cykel hittar en sådan. För dem som kanske vill trampa in till Palma kostar det bara en femma per dag att hyra en cykel av enklare modell.

Morgonlöpning längs vattnet är semester för mig. I Can Pastilla känns det tryggt att ge sig ut före soluppgången. Strandpromenaden fylls med löpare och vandrare redan tidigt och städpersonal är ute och röjer bort spåren av nattens festande.

När jag springer genom "currywurstområdet" förstår jag varför mallorcanerna är ganska trötta på turister, det ser helt enkelt för bedrövligt ut med matrester, kvarglömda kläder, överfulla papperskorgar och sönderslagna tomflaskor.

Annars är strandpromenaden perfekt för löpning, den som vill kan springa 20 kilometer eller längre längs vattnet. I strandbrynet är det däremot lite tuffare för löparen eftersom sanden är ganska lös.


När solen går upp färgas kyrkspirorna i Palma, som ligger tvärs över vattnet, helt gyllene.

Strandpromenaden är inte bara till för löpare, det finns också en fint markerad cykelväg ända in till centrala Palma. Det är faktiskt en njutning att cykla i stället för att ta bussen. Och i motsats till de tuffa bergsvägarna som cyklisterna gillar är det här lättcyklad terräng utan egentliga backar. Det enda man ska tänka på är att hålla till höger eftersom det är många cyklister i farten.

I Palma är tempot lugnt och vissa stadsdelar känns väldigt genuina. Jag bara älskar att ströva runt i de smala gränderna i Santa Catalina. Någon kallade Santa Catalina för Balearernas Havanna. Det finns många likheter. Det råder ett lagom pittoreskt förfall i de smala gränderna med slitna hus, färgstarka väggmålningar, flagnade fönsterluckor och härvor av elledningar som hänger ner mellan elstolparna. Lägenhetspriserna lär vara skyhöga och designade barer och kaféer finns i nästan varje gathörn. I hjärtat av Santa Catalina ligger saluhallen som håller öppet från tidig morgon och fram till lunch.

[[imgID=300455]]


Hälsa, inre och yttre, är en stor grej i denna stad. Därför finns det yogastudios i nästan varje gathörn. Rawfoodrestaurangerna är också många.

Vid Porta de Santa Catalina finns museet för modern konst, Es Baluard som nästan osynligt smälter ihop med den gamla stadsmuren. Från gården har man en fin utsikt över staden. Gatorna från museet ner mot La Llotja är skönt slitna och hit hittar inte de stora turisthorderna.

Katedralen La Seu är förstås ett måste. På avstånd ser den ut som ett jättelikt sandslott, invändigt är den så praktfull att också en sekulaiserad besökare blir lite andlös. Jaume II lät uppföra katedralen år 1306, men det dröjde 300 år innan den var klar. Invändigt tog det ännu längre, Antoni Gaudí ägnade tio år åt interiören i början av 1900-talet då han bland annat öppnade upp en del igenmurade fönster.
Också de skuggiga gamla kvarteren runt den mäktiga byggnaden är värda ett besök.

[[imgID=300456]]

Missa för allt i världen inte Portitxol. Hit kommer man om man går västerut nedanför katedralen, området är ett av Palmas hot-spots. Tidigare var hamnen ett fiskeläge, men har på senare tid förvandlats till ett hippt ställe med kaféer och restauranger för alla smaker. Dyrt i jämförelse med många andra ställen, men havsutsikt kostar.

Palma är egentligen bäst för spontana strövtåg, det är skönt att gå vilse i gränderna, sätta sig ner på ett kafé och betrakta skådespelet av människor som kommer och går. Det finns också bra shopping för alla plånböcker. På den mest kända shoppinggatan Avenue de Jaume III och hittar man några av de mest exklusiva butikerna.

När jag trampar tillbaka från Palma mot hotellet i Can Pastilla steker solen från en klarblå himmel. Det är skönt att parkera cykeln och njuta av en sen lunch med utsikt över havet. På kvällen är det igen dags för en löptur längs stranden. Precis som på morgonen är det många som springer nu i solnedgången då det är lite svalare.

[[imgID=300452]]

I kvällsljuset blir Palmas siluett alldeles röd. Sedan tänder sandskulptörerna ljusen i sina byggen. Efter löparna tar flanörerna över strandpromenaden. Sedan är det partygängets tid. Och så, om några timmar är löparna på plats igen.

[[widgetID=35831]]