egg 1510449 960 720
Publicerad 12 juni 2017 kl 13:39

7 ätbara skönhetsprodukter

Visste du att sakerna du har i skafferiet, kan användas till annat än matlagning? Här är sju produkter du både kan äta och använda till skönhetsvård.

1. Olivolja

Att endast använda olivolja till matlagning är en skam - när den också är din bästa vän då det kommer till hudvård. Redan i romerska riket använde man olivolja i ansiktet för att få huden att stråla och bli mjuk. Du kan använda olivoljan som ansiktsrengöring och som ansiktsolja. Den är antiinflammatorisk, lindrar irritationer, bevarar fukten i huden och innehåller antioxidanter. Fukta ansiktet och massera in oljan i cirkulerande rörelser. Är din kropp väldigt torr under vintern kan du också smörja den med olivolja innan du går i duschen.

olive oil 1028770 960 720Bild: Pixabay

2. Avokado

Den feta avokadon kan skydda din hud mot väder och vind, samtidigt som den bevarar fukten och ger lyster i ansiktet. Ett utmärkt sätt att ta tillvara en övermogen avokado är att göra en härlig ansiktsmask! Mixa ner en övermogen avokado med en en matsked olivolja. Applicera masken och vänta i tio minuter innan du tar bort den med en blöt handduk. Är din hud riktigt torr: blanda också ner en matsked honung.

3. Grovsalt

Vad är väl bättre peeling, än den du redan har hemma? Saltet ger en naturlig skrubb åt hela kroppen. Blanda lite olja tillsammans med salt och gå loss på torra ställen. Vill du ha en mildare variant kan du välja socker istället.

 

4. Kokosolja 

Det här är definitivt den mest användbara oljan du hittar i skafferiet! Mirakeloljan som hjälper både hud och hår. Kokosoljan innehåller laurinsyra som är bakteriedödane, dessutom är den fri från silikoner och alkohol vilket gör den skonsam men effektiv i hårvården. Använd oljan som en hårinpsckning innan du tvättar håret. Ren kokosolja är rik på fettsyror och proteiner och kan dessutom hjälpa mot mjäll. Efter sig lämnar den ett blankt, friskt och mjukt hår. Kom ihåg att oljan är väldigt dryg, så använd sparsamt. 


 5. Ananas

Mixar du krossad ananas tillsammans med tre teskedar olivolja får du en uppfriskande ansiktsmask. Fruktenzymerna är antiiflammatoriska och löser upp smuts och döda hudceller. Låt masken verka i 15 minuter innan du sköljer bort den och applicerar din vanliga fuktighetskräm.

blue 1866881 960 720Bild: Pixabay

5. Ägg

Nästa gång du köper ett tolvpack ägg, spara ett åt ditt ansikte. Förutom att äggen passar utmärkt till diverse måltider, har äggvitan en sammandragande effekt åt huden. Separera vitan från gulan och vispa vitan tills du får ett fast skum. Applicera i ansiktet och skölj av när den stelnat. Den är extra bra för dig som har fet hy och stora porer. Också äggulan kan du applicera och smörja in efteråt, eftersom gulan har en återfuktande effekt.

 

 7. Naturell yoghurt

I sommartider finns det skäl till att köpa en extra burk naturell yoghurt, speciellt om du bränner dig lätt i solen. En riktigt kall, fet yoghurt kyler ner huden samtidigt som den hjälper till att balansera upp din huds pH-värde. Lägg yoghurten i kylskåpet eller frysen en stund och applicera på det brända stället. Blandar du i lite gurkmeja - som innehåller antioxidanter - motverkar det också åldersfläckar. 

 

Text: Julia Holmqvist