Artikel från
pY0KlIwNM8ER Enligt Julia Häkkinen på It's Pure i Vasa har många frågat när syrseprodukterna kommer. Syrsepastan är en ny produkt i hyllan och några paket har redan sålts till nyfikna kunder. Foto: Heini Ruohonen
Publicerad 18 februari 2018 kl 18:01

Syrsorna har hittat sin plats i butikshyllorna – och snart kommer larverna

Efterfrågan på mat som innehåller syrsor har blivit så stor att utbudet knappt räcker till. Samtidigt utvecklas nya produkter. "Syrsorna har gått bra åt men nu ska larverna också bli en del av matlagningen", säger Entocubes vd Perttu Karjalainen.

I slutet av förra året blev det tillåtet att sälja mat som innehåller insekter. Både större och mindre företag har hoppat på insekttrenden och butikshyllorna har fyllts med produkter som innehåller syrsor.

Perttu Karjalainen på Entocube är nöjd med hur året har börjat. Företaget, som har sin verksamhet i Esbo, utvecklar teknologi för att föda upp insekter. I sortimentet finns också produkter som syrsegranolan som kom till butikerna i slutet av förra året.


Karjalainen vill inte avslöja hur försäljningen av syrseprodukterna har gått efter årsskiftet. I stället berättar han att syrsorna har blivit den populäraste förrätten på restaurangen Fat Lizard i Esbo.

Fat Lizard använder Entocubes syrsor som föds upp i närheten av restaurangen.

– Först tänkte vi att det kanske går åt två kilo syrsor i veckan. Men de har blivit så populära att inte ens tio kilo räcker. Vi har nästan problem med att producera så att syrsorna räcker till.


Zoom

Pilotfabriken Foodwest i Seinäjoki började producera syrsagranola i slutet av november 2017. Virve Anttila (till vänster) och Karri Kunnas tror att insekterna som mat är här för att stanna. Foto: Foodwest


Fabriken Foodwest i Seinäjoki var med och utvecklade Entocubes granola i slutet av förra året. Granolan produceras och packas på Foodwest och skickas sedan till butikerna. Verkställande direktören Karri Kunnas tror inte att insekterna bara är en tillfällig trend.

– Förstås beror det på konsumenterna och hur de vänjer sig vid mat som innehåller insekter. Men vi tror att efterfrågan fortsätter att växa.

I Finland har insekterna tagits emot med nyfikenhet och spänning. Karjalainen är positivt överraskad över att insekterna har blivit populära i hela Finland.

– För några veckor sedan var jag på Sallafjället i Lappland, och i butiken hörde jag en reklamslinga från högtalaren: "Att äta är inte längre tråkigt – vi har pulled havre och snart även insekter!" Det var ju lite roligt.

Bland de nordiska länderna har endast Finland och Danmark tillstånd att sälja insekter. Finland har bättre teknologi för uppfödning och fler producenter än Danmark. Karjalainen ser gärna att de två länderna skulle samarbeta kring uppfödningen av insekter.

– Danmark är också ett naturligt led till resten av Europa. Finland kunde bredda sin marknad till exempelvis Tyskland och Frankrike.


Tills vidare har syrsorna varit den insekt som använts mest i maten. Enligt Virve Anttila, chef för produktutveckling på Foodwest, har syrsorna blivit populära eftersom deras milda rågbrödsaktiga smak passar bra ihop med spannmålsprodukter som bröd och granola.

– Men andra insekter kommer nog också att komma in på marknaden. Redan nu funderar flera producenter på hur andra insekter kan användas som råvaror.

Entocube siktar på att introducera matprodukter med larver det här året. Speciellt ivriga är de att få utveckla någonting av bidrönarlarver.

– De har en häftig smak av honung i sig. Kanske det blir honungsglass med bidrönarlarver nästa sommar, säger Karjalainen.