Artikel från
SzV9ejLGI7DK Söt varm choklad med smak av apelsin. För mer vuxen smak kan mjölkchokladen bytas ut mot mörk choklad. Foto: Jessica Nybacka
Publicerad 7 februari 2019 kl 09:00

Energipackade mellanmål till pulkabacken

Utflyktsmaten får gärna vara lättlagad, enkel att ta med och självfallet smaka gott. Satsa till exempel på hemmagjorda müslibars och varma drycker som är enkla att packa med sig.

Hemmagjorda müslibars är varken tidskrävande eller svåra att laga. Variera innehållet genom att byta mellan olika sorters frön, kryddor och torkade bär. Foto: Jessica Nybacka


ENERGY BARS4 dl havregryn
1 dl pumpafrö
1 dl solrosfrö
1 dl mandel eller mandelspån
1 dl kokosflingor
1 dl kokosolja
1 dl ljus sirap
1 krm vaniljpulver
0,5 tsk kardemumma
1 dl torkade tranbär


Värm ugnen till 200 grader. Skiva mandlarna i grova bitar. Blanda de torra ingredienserna på en plåt och rosta dem i ugnen i ca 10 minuter tills de får färg. Ta ut plåten och sänk värmen till 150 grader.


Täck botten av en ugnsform, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper. Blanda kokosolja, sirap och kryddorna i en kastrull och koka upp. Lägg de torra ingredienserna i en bunke och blanda med de torkade tranbären. Häll över sirapsblandningen och blanda om ordentligt.

Fördela blandningen i ugnsformen och tryck ut ingredienserna så att de packas riktigt hårt, tryck gärna ovanpå med en vikt för att få det packat ordentligt. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna och skär upp i passliga portionsbitar.


 


***
 

Söt varm choklad med smak av apelsin. För mer vuxen smak kan mjölkchokladen bytas ut mot mörk choklad. Foto: Jessica Nybacka


KRYDDAD VARM CHOKLAD


2 muggar


5 dl mjölk
1 apelsin, rivet skal
1 krm vaniljpulver eller en halv vaniljstång
1 kanelstång
100 g mjölkchoklad
1 dl lättvispad grädde


 Tvätta apelsinen och riv det yttersta skalet. Koka upp mjölken tillsammans med kanel, vanilj och apelsinskal. Dra kastrullen från värmen och låt dra i 15 minuter.


Hacka chokladen. Sila mjölken och hetta upp den på nytt tills den ryker ordentligt. Tillsätt chokladen under omrörning och rör tills all choklad har smält. Häll upp på muggar och toppa med vispad grädde.