Artikel från
cljO6gayq6ob
Publicerad 3 augusti 2018 kl 09:01

Så filear du gädda – steg för steg

Fångar du mycket gädda men undrar hur du ska hantera fisken? Här visar Foodly.fi hur du steg för steg filear vår näst vanligaste fisk.

Gäddan förekommer i hela landet och är den näst vanligaste fisken i de finländska vattnen efter abborren. Gäddan trivs vid vassruggar, områden med havstång och överlag områden med mycket vattenväxter.

Gädda går att fiska året om, men bästa säsongen för gädda i havet, storgädda, är under våren runt april och maj. Längs kusten är även senhösten bra för gäddfiske. Fiskar man efter gädda i en sjö eller en älv är bästa tidpunkten för fisket under juni till oktober.

Gäddan har även en viktig roll i den finska folktron. I det finska nationaleposet Kalevala var hjälten Väinämöinens kantele gjord på käkbenet från en jättegädda.


För att filea en gädda behöver du:
1. Fileringskniv
2. Skärbräde eller övrig tålig yta att skära på
3. Fiskpik

STEG 1.
Börja med att sticka in kniven i magen på gäddan och dra ett jämnt snitt från fena till gälar. Var försiktig så du inte träffar gallblåsan. Det går även att använda en sax och klippa upp magen.

Zoom


STEG 2.
Ta ut inälvorna, och var igen noggrann med att inte spräcka gallblåsan.

Zoom


Skölj ur fisken och använd en liten kniv eller ett finger för att ta bort blodet som sitter längs med gäddans ryggrad.

Zoom


STEG 3.
Stick in kniven bakom bröstfenan och skär upp filén längs ryggraden.

Zoom


Zoom


Vänd på fisken och upprepa proceduren.

Zoom


Skroven som blir över går bra att koka fiskbuljong på.

Zoom



STEG 4.
Håll i filén, med eller utan en fiskpik, och skär bort bukbenen och eventuella fenben som blivit kvar på filén.

Zoom


STEG 5.
Tryck fiskpiken genom yttersta kanten på fenan och skär bort skinnet från filén med en sågande rörelse. Börja från stjärten och jobba uppåt.

Zoom


Zoom


STEG 6.
Rensa bort alla överloppshinnor på filéerna.

Zoom


Nu är filéerna färdiga för användning. Gäddan innehåller en hel del små ben och köttet är magert och rätt torrt. Därför fungerar gäddan bra i kombination med en fetare fisk såsom lax, och lämpar sig bäst som malen i biffar, färser och fiskbullar. Att bena en gädda totalt går enklare efter att filéerna tillretts.

Söker du efter recept med gädda? Prova exempelvis på Gäddwallenbergare