Artikel från
cljO6gayq6ob
Publicerad 3 augusti 2018 kl 09:01

Så filear du gädda – steg för steg

Fångar du mycket gädda men undrar hur du ska hantera fisken? Här visar Foodly.fi hur du steg för steg filear vår näst vanligaste fisk.

Gäddan förekommer i hela landet och är den näst vanligaste fisken i de finländska vattnen efter abborren. Gäddan trivs vid vassruggar, områden med havstång och överlag områden med mycket vattenväxter.

Gädda går att fiska året om, men bästa säsongen för gädda i havet, storgädda, är under våren runt april och maj. Längs kusten är även senhösten bra för gäddfiske. Fiskar man efter gädda i en sjö eller en älv är bästa tidpunkten för fisket under juni till oktober.

Gäddan har även en viktig roll i den finska folktron. I det finska nationaleposet Kalevala var hjälten Väinämöinens kantele gjord på käkbenet från en jättegädda.


För att filea en gädda behöver du:
1. Fileringskniv
2. Skärbräde eller övrig tålig yta att skära på
3. Fiskpik

STEG 1.
Börja med att sticka in kniven i magen på gäddan och dra ett jämnt snitt från fena till gälar. Var försiktig så du inte träffar gallblåsan. Det går även att använda en sax och klippa upp magen.

[[imgID=274931]]
STEG 2.
Ta ut inälvorna, och var igen noggrann med att inte spräcka gallblåsan.

[[imgID=274930]]
Skölj ur fisken och använd en liten kniv eller ett finger för att ta bort blodet som sitter längs med gäddans ryggrad.

[[imgID=274929]]
STEG 3.
Stick in kniven bakom bröstfenan och skär upp filén längs ryggraden.

[[imgID=274940]]
[[imgID=274939]]
Vänd på fisken och upprepa proceduren.

[[imgID=274938]]
Skroven som blir över går bra att koka fiskbuljong på.

[[imgID=274937]]

STEG 4.
Håll i filén, med eller utan en fiskpik, och skär bort bukbenen och eventuella fenben som blivit kvar på filén.

[[imgID=274934]]
STEG 5.
Tryck fiskpiken genom yttersta kanten på fenan och skär bort skinnet från filén med en sågande rörelse. Börja från stjärten och jobba uppåt.

[[imgID=274935]]
[[imgID=274933]]
STEG 6.
Rensa bort alla överloppshinnor på filéerna.

[[imgID=274936]]
Nu är filéerna färdiga för användning. Gäddan innehåller en hel del små ben och köttet är magert och rätt torrt. Därför fungerar gäddan bra i kombination med en fetare fisk såsom lax, och lämpar sig bäst som malen i biffar, färser och fiskbullar. Att bena en gädda totalt går enklare efter att filéerna tillretts.

Söker du efter recept med gädda? Prova exempelvis på Gäddwallenbergare