Artikel från
unnamed
Publicerad 8 september 2017 kl 09:37

Efterlyses: produkter till FM i mathantverk

I fjolårets FM-tävlingar i mathantverk lade österbottningar beslag på hela sex medaljer. Snart är det dags att tävla igen.

De öppna finländska mästerskapen i mathantverk ordnas den 4–6 oktober i Ekenäs. 2016, när det var premiär för FM-tävlingen, belönades österbottniska mathantverkare med totalt sex medaljer. Tre av dem var guldmedaljer, som gick till företagen Aroma Bageri & Konditori, Skogsjö Gris och Jukkola Food.

Nu hoppas Jonas Harald, projektledare på företagshuset Dynamo, att österbottniska mathantverkare ska anmäla sig också till årets tävling.

– I år har vi 10 olika tävlingskategorier i FM och hela 46 tävlingsklasser, säger Harald, som är medlem i tävlingsrådet och ansvarar för tävlingsklasserna och regelverket.

– Nytt för i år är till exempel klasser för kolsyrade drycker, likör, senap och produkter av fiskrom. Det finns många klasser att välja bland, men det är viktigt att produkterna följer regelverket. Användningen av tillsatsämnen är starkt begränsad och råvarorna ska vara lokala eller inhemska med känt ursprung.

Anmälningstiden till FM pågår till den 10 september.