Artikel från
dsc 7748 301889 Anette Bergwall-Fagerström har koll på trenderna och var snabbt ute med en nachosvariant av fastlagsbullen. Foto: Jonas Brunnström
Publicerad 6 januari 2018 kl 09:01

Årets bulle är en nachoslåda

Hör du till dem som tycker bäst om locket på fastlagsbullen? Då kanske nachosvarianten är något för dig.

Anette Bergwall-Fagerström är hela tiden på jakt efter nyheter inom bageribranschen. Fastlagsbullen är en grej som lockat produktutvecklarna de senaste åren så hon visste att en ny variant var att vänta också i år. Hon har hållit sig uppdaterad kring vad stjärnkonditorerna Roy Fares och Mattias Ljungberg haft på gång på sitt nya konditori Mr Cake i Stockholm.

– De lade ut en filmsnutt där man såg att det var fråga om en slags nachos som dippades i mandelmassa och grädde.

Samma dag som Mr Cake lanserade sin produkt började man baka en egen variant av den i Bergwalls bageri i Sandsund.
– Jag skickade filmlänken till vår bagarmästare och redan när jag kom till bageriet halv sex på morgonen hade han tänkt ut hur nachosen skulle produceras.

Degen kavlas och sporras till lagom stora trekanter. Nachossemlan görs av samma slags deg som den vanliga bullen, men med extra mycket kardemumma.
– Den lilla nachosbiten ska vara mjuk inuti men ha en yta som gör att den känns bra att hålla i. Dessa semmelnachos dippar man sedan i grädde och mandelmassa.

Zoom

Årets fastlagsbulle är nachosliknande bitar som dippas i mandelmassa och grädde. Foto: Jonas Brunnström


Bergwalls variant säljs i en låda som är tänkt för två personer. Utöver nachosbitarna finns både grädde och mandelmassa med i lådan.
– Vi har testat den hemma och i bageriet. Det känns ganska trevligt att man kan välja hur många bitar man vill äta. En del tycker ju att en fastlagsbulle är lite väl mycket, säger Anette Bergwall-Fagerström.

Själv gillar hon den traditionella bullen men kommer nog att dippa en del nachos i grädde och mandelmassa just för att det är så enkelt att välja den versionen om man bara vill ha en liten bit till kaffet.
– I fjol gjorde vi prinsessemlan som blev en verklig hit. Den har redan frågats efter i år så den är på gång.

Zoom

Anette Bergwall-Fagerström med "nachobulle". Foto: Jonas Brunnström


Någon kanske tycker att fastlagsbullen ska få vara så som den alltid har varit, men egentligen är dagens bulle ganska ny.
Traditionellt har man ätit fastlagsbullen med varm mjölk, så kallad hetvägg. Den stora mängden grädde är också en modern variant.
Säsongen för fastlagsbullar har kommit i gång och nachosen finns i butikerna redan på måndag.