Vi testar på Lindens öl

LRM EXPORT 20180309 071404

Grundat 2016 i Rauma, detta bryggeri har precis dykt upp i närbutiken här i Österbotten. Linden Brewery står även värd för helgens ölfestival i Åbo, så jag tyckte det var dags för ett test. De kör egna och goda tolkningar på klassiska öl. Pröva!

LRM EXPORT 20180309 070902

Linden - Just Ale... and a little bit orange (4,5%)

Detta öl är det du tänker på när du vill ha en riktigt uppfriskande och kall öl på sommarn. Drömma kan man ju i allafall. Ett lätt, krispigt och ljust öl med tillsatser av apelsin.

Anhängare av tyska Reinheitsgebot kanske tycker att öl bör begränsas till ingedienserna vatten, malt och humle för att skapa öl, men jag tycker man ska få experimentera. Det vore ju hur tråkigt som helst om man bara fick krydda maten med salt och peppar liksom.

Nåja, till saken. Detta ale är härligt guldgult och grumligt med ett ordentligt skum. Doften är verkligen intensiv av både grapearom från humlen samtidigt som det finns en fräsch apelsinarom. Dessa fruktiga dofter lägger sig på en anonymare botten av ljus, krispig malt.

Smakintrycket är inte långt ifrån det som doften berättar. Det är lätt som den fräschaste lagern med ljus och krispig malt men ändå smakar den mycket. Litet kyld är detta öl perfekt.

Apelsinen ger ett dominerande fruktigt intryck men det känns inte det minsta krystat, det är goda smaker som står i balans med varandra. Letar du efter en torr och mera humlebesk ale så får du leta vidare! Detta öl är ändå fruktigt och läskande så att det dånar om det. Humlen ger lite småblommiga intryck i eftersmaken men den blir aldrig torr.

Detta ale blir perfekt till lättare rätter som sallad eller vit fisk. Tänk dig en panerad abborre eller liknande.

LRM EXPORT 20180309 070719

Linden - Red Ale (4,5%)

En smågrumlig röd ale med en gräddig och ihållande skumkrona. Skummet har en liten rödbrunare nyans. Själva ölet har en djup, roströd färg och är en red ale av irländsk stil.

Doften är förhållandevis anonym med små lågmälda maltinslag. Man känner att det här är en litet mera färgad ale på doften. En liten karamellisering har vi också. Det som bäst sticker fram ur doften är ändå fruktigheten, men det är en doft som är lite svår att placera. Det kan vara sötman från karamellmalten som lurar mig men i vårt sällskap hittade vi alla lite vaniljaktiga dofter som går mycket väl in i helheten. Vaniljen snuddar till och med på intensiteten av ett päron.

Jag har länge saknat en spännande red ale. De kan vara riktigt goda men jag har liksom inte varit riktigt nöjd med utbudet på sistone. De jag hittat har varit mycket nära varandra i stil och smak så det har inte gett så mycket i upplevelseväg. Här har vi då en Red Ale som vågar leka lite med smakerna, och resultatet är otvekbart gott.

Första klunken känns nästan intensiv som ett mörkare öl men den jämnar ut sig och blir milt maltig som sådan, lite småkaramellig och rostad. Jästaromen är klassiskt engelsk och humlen nyper till med en liten beska. Päronet som jag kände i doften lutar kanske mera mot ett vaniljigt intryck i själva smaken. Här finns också en lågmäld syrlighet som man kan känna igen från röda bär.

Ölet är varken tjock eller vattnig. Den känns fyllig och god i munnen. I sin helhet är Lindens Red Ale ett mycket lättdrucket ale och samtidigt ett av de bättre jag smakat på länge. Gillar du red ale så testa på detta öl från det finska Rauma.

Summa summarum

Mycket goda öl från ett nytt bryggeri. I mina ögon känns flaskorna lite fantasilösa men om det är någon tröst så är ölet bra mycket bättre än designjobbet. Det är egna tolkningar på klassiska öl men de är fantastiskt goda. Linden får definitivt min tumme upp!