Vi dricker akademiskt

DSC04174
Annons

Här är ett jubileumsöl till ära för Åbo Akademis 100 år. Centennial Pils är en fräsch och stark pilsner som utgör en nyskapande tolkning utan att kompromissa med pilsnerns grundkvalitéer. Mycket god och balanserad.

Öltrenden pekar mot att det är ljusa och fräscha öl som är inne just nu. Det känns som att IPAn har fått sitt rampljus och att hyllorna börjar lämna plats för lite mer alternativa lagers och pilsners. Det ska vara lätt och fruktigt helt enkelt. Denna gång testar jag på ett öl med en akademisk underton; Chancellor's Centennial Pils med sina mäktiga sju procent.

LRM EXPORT 20180413 112621

Denna pils är smågrumlig och fin i färgen. Den har en litet blekare guldgul ton med en fyllig och vit skumkrona. Doftar bekant utav ljus och kexig malt tillsammans med häftiga humlearomer som nästan går mot äppelvinshållet. Den har en liten ton av söt fallfrukt faktiskt. Det skapar en mycket god doft som är fruktigare än "standardpilsnern". 

Lagad på Saaz och Perle, riktigt klassiska pilsnerhumlen. Saaz är en klassisk pilsnerhumle för bland annat tjeckisk pils. De är bägge relativt lätta humlen som kan ge både jordiga, blommiga och småkryddiga inslag.

Första intrycket är wow. Som pilsner är den ovanligt fyllig. Rund och mjuk i munnen. Först möts man av det ljusa och sädiga intrycket av ljus malt, innan alkoholen kommer in tillsammans med kolsyran. Alkoholen går mycket väl in i den mjuka kolsyran och skapar en festlig och maltig törstsläckare.

Hur är det med humlen då? Denna pilsner har lite mera humletvist men det är fortfarande inom ramarna för ett lätt öl. Ingen överdriven beska eller något sånt. I stället har den en mycket aromatisk fruktighet utav aprikos och citrus. Möjligen också en liten äppelkaraktär som även fanns i doften.

De fruktiga intrycken går sedan ner för att lämna plats åt en ganska så blommig och småkryddig humlebeska som nyper av smakbilden perfekt. Som en liten observation så blev tonen utav aprikos mycket tydligare när ölen är litet mera kyld. Beskan plockas ner ett pinnhål och fruktigheten blir mera dominant. Citrusen lever också kvar där den smälter mycket väl in i aprikosen. 

Rent spontant gick mina tankar till att det här skulle vara ett bra öl till vappen. Med sina lätta fruktiga intryck känns den lite vårig. Ett festligt öl helt enkelt.

Pilsnern är det perfekta ölet om du frågar mig. Det är även mycket mångsidigt i matväg. Med en lätt och ljus maltning så fungerar det tillsammans med känsligare rätter som fisk och skaldjur men samtidigt har den en tillräcklig humletvist för att bryta av mer kryddstarka rätter. Rent spontant fick jag lust att avnjuta denna till tapas eller motsvarande.

Att alkoholnivån ligger på sju procent stör varken smaken eller matupplevelsen. Den är så pass lätt att man kan avnjuta den i samma takt som en fylligare 4,5'a. En välgjord pilsner har den paradoxala egenskapen att den släcker törsten samtidigt som man blir törstig efter mer.

Och det som gör denna pils spännande är att den behåller pilsnerns alla grundkvalitéer samtidigt som den lyckas vara nyskapande. I den mån är den ingen öl som man skulle känna igen som en "klassisk" pilsner i ett blindtest. Kanske om man är duktig. Pilsnerkaraktären finns ändå där i bakgrunden och skapar tillsammans med fruktigheten en mycket balanserad törstsläckare.

LRM EXPORT 20180413 103732

 

För övrigt är detta öl skapat av Mark Johnson, professor i biokemi, tillsammans med sina adepter och studenter. För att få en större produktion tog de hjälp av Beer Hunter's bryggeri i Björneborg. Beer Hunter's produkter är kanske mer kända som Mufloni med sitt kännspaka "M" eller bockhuvud på flaskan.

Namnet Chancellor's Centennial Pils kommer från akademins kansler Ulrika Wolf-Knuts som kom med idén om ett jubileumsöl. För övrigt är flaskan skön att se på med en etikett som passar såväl ett öl som ett universitet.

Som en liten förvarning är det här inte det lättaste ölet att få tag på, men om du får en chans bör du ta den! Rekommenderas mycket varmt. Ett balanserat och spännande öl som bjuder på en äkta ölupplevelse utan att kompromissa det minsta kring ölets grundfunktioner: En fräsch törstsläckare som bjuder på en liten spark. Gratulationer är på sin plats, både för ölet och för jubileet.