Välbalanserade eko-öl från Keppo

keppothumbnail
Annons

Keppo bryggeri släpper nu sina flaskor till försäljning. De utmärker sig med rena, ekologiska öl som passar de flesta tillfällen. Håll utkik efter deras logo humlekotten!

rps20171201 074857

Keppo Fine Lager, 4,6%

Lent, fylligt skum. Gyllengul halmton i färgen. Klar. I dessa öl har man använt sig av nyzeeländsk humle som ger spännande och tropiska inslag. Det är en lager med det lilla extra.

Varje klunk har en skön liten kolsyrebränna som brukar finnas i lageröl, även massproducerade sådana. Kroppen är ändå fyllig och blir inte alls vattnig trots sina lätta, fräscha smaker.

Jag tycker egentligen inte om att jämföra ett hantverksöl med den massproducerade varianten, men det ger en god referens som alla känner till.

Den har en milt maltig, sädig botten med en liten nyans av sötma. Sötman har en mild ton av honung i eftersmaken. För övrigt är eftersmaken härligt fruktig och visar hur ett äkta hantverksöl ska vara. Välbalanserat, unikt och smakrikt.

I sin helhet ett riktigt mångsidigt öl. Jag avnjuter den mer än gärna som sådan, men den blir också ett gott komplement till middagsbordet. Eller terassen. Eller grillen. Lätta och goda smaker som friskar upp helt enkelt. Rekommenderas!

rps20171201 074933

Keppo Dark Lager, 4,6%

En lätt rostad karaktär i doften. Ett brunt, likaså lent och fylligt skum. Ölet är är mörkbrunt och mättat, så det är i sin ordning. Minimal transparens. Första intrycket kunde kanske föra tankarna till en tung mörk öl om det inte vore för den milda aromen. Men den doftar riktigt gott.

Vid den första klunken känner man av lagerns fräscha intryck. Vi har en lätt brännande kolsyra, sädigt maltiga intryck med en liten sötma i botten.

Sedan slår den rostade karaktären in. En bitterhet som snuddar mellan kaffe och mörk choklad. Inte särskilt söt, men den lilla sötma som finns balanserar upp bitterheten till nånting mjukt.

Kroppen är småfyllig men inte tjock. Trots sina svarta smaker håller den sig uppfriskande. Ett perfekt matöl eller också mycket delikat som sådant, förutsatt att man gillar mörka smaker! Jag skulle ändå beskriva den som lätt och balanserad.

rps20171201 075918

Keppo Pale Ale, 4,6%

Denna pale ale har en smågrumlig orange ton. Skummet tar lite nyans av den här varma färgen. Precis som de andra har denna även ett lent och fint skum. 

Här får vi verkligen tropiska inslag. I doften hittar jag spår av mango och passionsfrukt. Många humlesorter ger citrusaktiga toner men här har vi alltså en mera exotisk scen. Uppfriskande.

Första intrycket är fräscht. En småvass kolsyra och en medelfyllig, nästan smågräddig kropp. Detta öl finns också i en litet starkare tappning men nu testar vi alltså butiksvarianten. Men den håller måttet och är inte alls tunn i vare sig karaktär eller kropp. Precis som i doften så hittar jag somriga exotiska smaker av mango och passion. Här finns alltså starka aromer utav humlen, men efterbeskan blir knappt kännbar. 

Den har släng av både vete- och kornmalt. Samtidigt finns det en lätt sötma i maltbottnen men jag skulle ändå inte beskriva den som söt. Den minimala bitterhet som finns nyper av sötman väl och skapar balans. Den blir därför läskande och mjuk att dricka. 

Det är somriga smaker som gör sig bra med salta rätter. Tänk dig grillat kött, eller varför inte en baconburgare med cheddar eller andra salta inslag. Men den är mycket väl godkänd som sådan. Mjuka, friska smaker helt enkelt.