Tillökning bland traktens bryggare

LRM EXPORT 20170927 155838

Det står stora, skinande öltankar uppradade i en ny och fräsch hall i Jeppo. Jag pratar givetvis om Keppo Bryggeri. Bryggandet är i full gång och de släppte precis sina första produkter under veckoslutets lanseringsfest.

Bryggartrion utgörs av Caj Fors-Klingenberg och bröderna Björn och Carl-Henrik Höglund. Fors-Klingenberg har även en bakgrund som huvudbryggare på Stallhagen.

- Planeringen började för två år sen och vi hade byggstart för ett år sen. Det tog ungefär nio månader att få allt klart. Vi påbörjade vår första bryggning i början av juli, så det är det som vi får avnjuta i dag, säger Björn Höglund på Keppo Bryggeri.

LRM EXPORT 20170927 155838Caj Fors-Klingenberg, Björn och Carl-Henrik Höglund. Caj till vänster, Björn i mitten, Carl-Henrik till höger.

De öl som bryggeriet lanserat är en Fine Lager, en Dark Lager samt en Pale Ale. Dessa kommer att recenseras närmare när de släpps på flaska. Tills dess kan jag avslöja att de var balanserade och fantastiskt goda.

Den ljusa lagern var lättdrucken men ändå smakrik. Pale Alen var fruktig och inte alls sträv. Den mörka lagern var perfekt rostad, inte bränd. Det är öl som blir intressanta såväl för ölfantasten som för nybörjaren.

- Tanken är att erbjuda öl som är fräscha och lätta att ta till sig. De ska passa på middagsbordet, i finrummet men också i bastun. Vi kommer att börja buteljera så att de finns tillgängliga ungefär till lillajul, säger huvudbryggaren Caj Fors-Klingenberg.

Än så länge finns ölet att tillgås på fat på pub FAF i Nykarleby, men enligt Carl-Henrik Höglund är det här någonting som växer varje vecka.

- Den infon borde uppdateras varje vecka. Vi kommer att växa både mot syd och norr, i huvudsak längs kustremsan till en början. Vi hoppas sprida oss till hela Finland men det är ett mera avlägset mål. Vi börjar här, säger Carl-Henrik Höglund.

Håll därför utkik efter bryggeriets logo igelkotten, eller "humlekotten" som det egentligen är. Råvarorna som används är ekologiska och är i mån om möjlighet inhemska.

- Förutom ekologiska ingredienser återanvänder vi också värmen från själva bryggningen. Jästen återanvänds också flera gånger. Vårt bryggande färgas av ett slags hållbarhetstänkande, säger Fors-Klingenberg.

Öppningen firades med en rundtur på bryggeriet, efterhäng på pub FAF i Nykarleby och givetvis med en och annan provsmakning.

Bryggeriet har för tillfället en kapacitet till att brygga 1000 liter öl per dag. Begränsningen är jäsningstankarna där ölet ska lagras. I nuläget har Keppo Bryggeri jäsningstankar för 8000 liter öl. Även sortimentet kommer att utökas med säsongsöl och andra nyheter vart efter verksamheten kommer i gång.