Vi fortsätter humleresan med IIIPA

LRM EXPORT 20180810 115814

Vi fortsätter med att utforska humleträsket och allt vad det har att erbjuda. Här har vi en äkta IIIPA med storslagna 10% alkohol i burken. Juicy Lucy är... Juicy Lucy. Torrhumlat och mer renodlat söt gentemot förra veckans Citra som hade en tydligare citruszest. Lucy är mer tropiksöt.

LRM EXPORT 20180810 120215

Cool Head Brew / Donut Island, Juicy Lucy IIIPA 10%, Finland

Imperial används vanligen för att signifiera en starkare och "finare" produkt. Här har vi då flera i:n så det är mycket Imperial i denna. Tjockt orangegul med en liten hint av vitt skum. För övrigt mycket låg kolsyra. Men ett riktigt öl är gott utan kolsyra, det är lite svårare att säga om vanliga burklagern.

Mouthfeelen är tjock och nästan lite oljig eller kådig i sin tjocka, avslagna karaktär. Det finns minimala drag av tallkåda faktiskt. För övrigt är ölet är bryggt på tre olika maltsorter (korn, vete och havre).

Det här ger ett mjukare maltintryck. I stället för att en malt dominerar får de alla lite svängrum, och det skapar ett mera lågmält men ändå mjukt och småsött intryck. Det är en mjuk, grötig sötma utav havre och vete samtidigt som den får lite kexighet utav kornet.

Inte helt olik Over the Galaxies men Lucy har lite mer tropiksötma medans Galaxies hade mer zest och citrus. Det som överraskar mig mest är hur väl de lyckats dölja alkoholen i denna. Aldrig att jag skulle gissa 10% i ett blindtest! Det här är förstås både på gott och ont.

Detta öl är redigt torrhumlat så den får ut mycket av humlens fruktighet. Mango, papaya, ananas och guava. Ytterst minimala citrustoner efter en par klunkar. Beskan är relativt kraftig och torr men helheten blir så pass saftig och söt i sig själv att beskan blir mer ett bakgrundselement. Det blir inte den där beskan som river i dina smaklökar tio minuter efter klunken.

Med detta sagt så är Juicy Lucy en av de få tioprocentarna som jag skulle ta med mig till stranden. Otroligt fräsch, fruktig och mjuk. Lite juicepoäng får den men hej - den försöker inte gömma någonting. Det är ju Juicy Lucy. Letar du efter en riktigt traditionell, renodlad IPA kanske denna blir väl extrem, men samtidigt kan den bli en bra inkörsport till tyngre öl. För denna är inte tung.