Brooklyn: Perfekt till grillat!

rps20170811 184025

Lätta och fruktiga drycker som passar alla. Byt ut lagern vid middagsbordet till en rejält somrig och fräsch Brooklyn.

Denna vecka gäller Brooklyns American Ale och Naranjito Pale Ale. Dessa bryggs i New York och hittas både på Alko och i många matbutiker. Det hör kanske inte till kategorin småbryggerier som jag annars brukar recensera, men det betyder inte att de är sämre för det! Tvärtom, de är lätta nog för att uppskattas av den oinvigde, men smakrika nog för att kanske intressera ölentusiasten.

Brooklyn American Ale (4,5%)

Denna American Ale är en personlig favorit. Oerhört lätt och fräsch, den ser ut som en riktigt traditionell öl. Lätt bärnstensgul, helklar, med ett vitt och fräsande skum som lägger sig ganska fort. Kolsyran är litet kraftigare än i traditionella ales, den är snarare mer som kolsyran i en burk lager.

Aromen är mild utav humle. Den amerikanska humlingen känns verkligen av när man känner en söt apelsindoft blandad med en minimal beska. Och malten givetvis, men det är ändå humlen som dominerar aromen.

Den går att dricka rumstempererad men den är absolut bäst som kall. Inte iskall, men normal kylskåpstemperatur räcker gott och väl. Då slår den ultimata friskheten genom i själva mouthfeelen, och man känner den ganska så traditionella maltsmaken bakom. Smakmässigt är malten ganska lik den vanliga lagern, men sen händer det lilla extra.

I eftersmaken hittar man det som skiljer denna lätta Ale från lagern. Humlingen är kraftigare, och lik som i aromen är den fruktig utav solmogen citrusfrukt. Apelsin, lite grapefrukt, men också någonting blommigt.

Men utan att drömma sig bort på moln så smakar den ganska traditionellt, men att denna genuina smak utvecklats till perfektion. Sen kommer den lilla beskan och fruktigheten in som en liten bonus. Den är därför duglig till de flesta, och blir garanterat en uppskattad dryck vare sig den dricks som sådan eller till grillmaten.

Den är även så pass lätt att man mer än gärna tar en till.

Brooklyn Naranjito - Pale Ale with Orange Peel (4,5%)

Här har vi ett något smakrikare öl än det tidigare, nämligen Brooklyns Naranjito. Detta öl är av typen Pale Ale och innehåller även små mängder apelsinskal. Här får vi alltså både citrusaromer från humlen och själva frukten. En Pale Ale brukar vara mildare i humlingen än till exempel IPA, men den vinner i friskhet och som törstsläckare i stället.

Ölet är något gulare än deras American Ale och faktiskt litet grumligt. Ett vitt skum fräser till när den hälles upp i glaset och försvinner nästan lika fort. Redan doftmässigt spelar den i en helt annan liga än de som får fruktigheten enbart från humlen. Men oroa er inte, det är fortfarande en öl och långt från läsk. Doften är ändå påtagligt sötare än traditionellt öl, fruktigheten är på något sätt färskare än med bara humle.

Även smakmässigt är den kanske mildare än traditionella Pale Ales, men samtidigt innehar den betydligt mer beska än Brooklyns American Ale. Trots det finns en stark kolsyra på en riktigt god, rejäl maltbotten som kryddas med toner av apelsin. 

Och det är tonerna av apelsin som gör detta öl speciellt. Den är väl i balans med övriga smaker, men samtidigt är syran från en sur apelsin lätt igenkännbar. Den stryker en egen färg genom smakbilden samtidigt som humlebeskan lägger en god botten i eftersmaken. Humlingen har också en torr örtighet i eftersmaken.

Det skapar ett beskare, smakrikare alternativ än Brooklyns American Ale men ändå långt ifrån tungviktarna. Detta öl är ett sommaröl och går väl ihop med grillmaten. Den kan vara ett bättre alternativ till starkare kryddad mat. Detta eftersom en starkare smakbild och beska bättre sköljer och rensar paletten, särskilt när man har att göra med starkare mat.

Summa summarum

I sin helhet är de båda milda, fruktiga och fräscha för sin typ. Prisvärda, kvaliteten är god trots en större produktion och de släcker törsten när det behövs. De hamnar ofta i min köpkorg som ett gott och välbeprövat öl. De är milda i smakerna men ändå fantastiskt goda vid rätt tillfälle. Kläm ut det sista av sommarvärmen med dessa öl!